مقالات

کمر درد

کمر درد

کمر درد یکی از شایع‌ترین بیماری‌هایی که بسياري از افراد جامعه با آن دست به گریبان هستند. اغلب افراد حداقل یک‌بار در زندگی، آن را تجربه کرده‌اند. اگرچه این عارضه ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد، اما بیشتر در افراد بالای ۴۵ سال دیده می‌شود. بسیاری از اوقات یک حرکت اشتباه و ناگهانی باعث التهاب کمر شده و درد آن زندگی ما را مختل می‌کند. علت‌‌‌های به‌وجود آمدن کمر درد عموماً اسپاسم عضلات، دیسک کمر، تنگی کانال ستون مهره کمری، ورزش اشتباه است. درمان کمر درد با توجه به علت بروز آن متفاوت است. برای شناخت بیشتر کمر درد، انواع کمر درد شدید و علت‌های آن این مقاله از اول کلینیک را دنبال کنید.

آشنایی با آناتومی کمر، راهی برای شناخت بهتر کمر درد

ساختارهای مختلفی در آناتومی کمر وجود دارد که برای حفاظت از ستون فقرات با هم کار می‌کنند. مشکلات مربوط به هر یک از این ساختارها می‌تواند باعث کمردرد شود.

چهار ناحیه ستون فقرات وجود دارد:

  • ستون فقرات گردنی
  • ستون فقرات سینه ای
  • ستون فقرات کمری
  • ساکروم و دنبالچه

قسمت‌هایی از ستون فقرات و پشت عبارتند از:

مهره‌ها: استخوان‌های کوچکی که روی هم قرار گرفته‌اند و از نخاع محافظت می‌کنند.

طناب نخاعی: دسته‌ای طولانی از اعصاب که از طریق کانالی در مهره‌ها به سمت پایین می‌روند.

دیسک‌های بین مهره‌ای: پدهای بالشتک مانند بین مهره‌ها که مانند ضربه گیر و فاصله دهنده برای ستون فقرات عمل می‌کنند.

رباط‌ها: نوارهای کوتاهی از بافت سخت و انعطاف پذیر که مهره‌ها را در جای خود نگه می‌دارد.

تاندون: طناب بافتی که ماهیچه را به استخوان متصل می‌کند.

ماهیچه‌ها: مجموعه‌ای از الیاف پویا که از ستون فقرات و بالاتنه محافظت می‌کنند و اهرمی قوی برای حرکت هستند.

کمر درد چیست؟

کمر درد چیست

مشاوره رایگان با کارشناسان درمان

اگر در ناحیه کمر و زانو دردی ناشناخته احساس می‌کنید، از کارشناسان ما مشاوره رایگان بگیرید.

نام و نام خانوادگی(Required)

کمر ساختار پیچیده‌ای دارد که کنترل چرخش و حرکت بدن به اطراف وظیفه این ناحیه از بدن است. کمر ما از ۵ مهره درست شده است و در بین مهره‌ها ساختمان‌های غضروفی به نام دیسک کمری قرار گرفته‌اند. به علت  وجود همین مهره‌هاست که ما می‌توانیم به جلو و عقب و چپ و راست حرکت کنیم. همچنین کمر به‌ عنوان تکیه‌گاهی برای نشستن یا ایستادن به حساب می‌آید. زمانی که به هر علتی مهره‌های کمری شما تحت فشار یا ضربه قرار گیرند، درد کمر را تجربه خواهید کرد. در واقع کمردرد، علت اصلی ناتواتی در جهان است‌.

بر اساس مطالعه جهانی در سال ۲۰۱۶ کمردرد در رتبه چهارم علت درد در افراد قرار دارد. معمولاً كمردرد را در دهه‌های اول و دوم زندگی كمتر مشاهده می‌کنیم، براي اين كه افراد در دهه اول و دوم زندگی فعال‌تر هستند. این موضوع باعث می‌‌شود عضلات خوب ساخته شود. كسانی كه در دهه‌های اول و دوم زندگی درد كمر دارند بايد متوجه باشند که وجود نقايص تشكيلاتی استخوان‌های كمر و لغزندگی مهره‌ها روی هم موجب کمر درد شده است.

بنابراين توصيه می‌شود جوان‌هایی که در دهه اول و دوم زندگی از کمردرد شكايت دارند بهتر است يك عكس دیناميك ساده در حال خم شدن به جلو و به عقب بگيرند تا ببينند اين مهره‌ها روی همدیگر لغزندگی دارد يا نه. در دهه‌های بالاتر معمولاً مشكلات ديسك ستون فقرات زیاد اتفاق می‌افتد. به اين معنی كه ممكن است هنگام جا به جا كردن يك جسم سنگين در اثر فشار زياد كه به ستون فقرات وارد می‌آيد یکی از ديسك‌ها پاره شود و يك تكه از آن داخل كانال برود و باعث ايجاد درد کمر شود. در ادامه مطلب به بررسی انواع کمر درد و علت آن می‌پردازیم.

انواع کمر درد، کمر درد شدید و کمر درد حاد

کمر درد از لحاظ مدت زمان شروع می‌تواند به چندین صورت زیر شکل بگیرد.

۱.کمر دردهایی که کمتر از ۶ هفته طول می‌کشند و معمولا در عرض یک ماه و نیم بهبود پیدا می‌کنند کمر درد حاد هستند.

۲. کمر درد‌هایی که بین یک ماه و نیم تا سه ماه شروع علائم دیده می‌شود کمر دردهای تحت حاد نامیده می‌شوند‌.

۳. کمر درد شدید، کمر درد‌هایی هستند که بعد از سه ماه درمان هنوز بیمار خوب نشده است و درد کمر هنوز ادامه دارد. هرچه کمر درد زمان بیشتری طول بکشد تا خوب شود نشانه وخیم بودن وضعیت است.

انواع کمر درد خطرناک و بی خطر از نظر بالینی

به غیر تقسیم انواع کمر درد شدید و حاد، از لحاظ خصوصیات بالینی کمر درد‌ به سه دسته تقسیم می‌شود:

1.کمر درد مکانیکی، انواع کمر درد خطرناک

کمر دردهای مکانیکی یعنی کمر درد‌هایی که با استراحت بهتر می‌شوند و با حرکت بدتر می‌شوند. مثلا هنگامی که بیمار حرکت می‌کند یا می‌‌ایستد یا راه می‌رود علائم کمر درد شدید تر می‌شود. این نوع درد‌ها به علت بیماری‌هایی است  که به ریشه عصبی فشار می‌آورند، مانند پارگی دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی، ناپایداری و حرکت غیر عادی مهره‌های کمر لیز خوردن مهره‌ها.

2.کمر درد التهابی انواع کمر درد در جوانی و میانسالی

کمر دردهای التهابی یعنی دردهایی که صبح هنگام برخاستن بیمار از بستر ایجاد می‌شوند. سپس هنگامی که بدن بیمار کمی گرم می‌شود و حرکت می‌کند درد بیمار بهتر می‌شود. این نوع دردها معمولا در بیماری‌های التهابی مانند آرتریت روماتوئید‌، اسپوندیلیت آنکیلوزان دیده می‌شود.

3.کمر درد خطرناک ترکیبی (مکانیکی و التهابی)

دردهایی که مخلوطی از  درد کمر التهابی و درد کمر مکانیکی هستند، مانند دردهای مربوط به تومورهای سرطانی، شکستگی‌ها پوکی استخوان. این نوع از کمردرد خطرناک است و در صورت شدت آسیب فلج نخاع را به دنبال خواهد داشت.

4.درد کمر سمت چپ نوع رایج کمر درد

درد هایی که در پایین کمر سمت چپ دیده می‌شوند، معمولاً به علت پارگی دیسک در سمت چپ است و در تنگی‌های کانال نخاعی نیز با اینکه تنگی کانال نخاعی نیز معمولاً سوراخ های بین مهره‌ای در دو طرف تنگ می‌شود. اما علائم ممکن است در طرف چپ دیده شد.

5.درد پایین کمر سمت راست یکی از انواع خطرناک کمر درد

درد هایی که در پایین کمر سمت راست دیده می‌شوند، معمولاً به علت پارگی دیسک در سمت راست است. در تنگی‌های کانال نخاعی نیز با اینکه تنگی کانال نخاعی نیز معمولاً سوراخ‌های بین مهره‌ای در دو طرف تنگ می‌شود. اما علائم ممکن است در طرف راست کمر دیده شود.

چه کسانی دچار کمر درد می‌شوند؟

ابتلا به کمر درد ممکن است برای هر فردی و تقریباً در هر مقطعی از زندگی اتفاق بیفتد. عوامل متعددی خطر ابتلا به کمردرد را افزایش می‌دهد و می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • عدم آمادگی و قدرت جسمانی:کمر درد در بین افرادی که آمادگی جسمانی مناسبی ندارند شایع تر است. به عنوان مثال، عضلات ضعیف کمر و معده ممکن است به درستی از ستون فقرات (قدرت هسته) حمایت نکنند. همچنین اگر پس از مدتی غیرفعال بودن (بیش از حد در آن) ورزش بیش از حد شدید انجام دهید، احتمال کمردرد نیز بیشتر است.
  • افزایش وزن و چاقی:رژیم غذایی پر کالری و چربی همراه با سبک زندگی اشتباه منجر به چاقی می‌شود. افزایش وزن، باعث وارد کردن فشار به بدن می‌‌شود.
  • عوامل خطر مرتبط با شغل:مشاغلی که نیاز به بلند کردن، هل دادن، کشیدن یا چرخاندن اجسام سنگین دارند می‌توانند به کمر آسیب بزنند.
  • سطح استرس:چنانچه خواب ضعیف، افسردگی یا اضطراب دارید، کمردرد مکرر و شدیدتر است.
  • سن:درد کمر با افزایش سن، به ویژه پس از 45 سالگی شایع‌تر می‌شود.
  • وراثت:ژنتیک در برخی از اختلالات  کمر نقش دارد و منجر به درد کمر می‌شود.

علت کمر درد در قسمت‌های مختلف ستون فقرات ناشی از چه عواملی است؟

علت کمر درد

علت‌های کمر درد بر اساس موضع آن درد متفاوت است. گسترش روز افزون فناوری، تغییر شیوه زندگی، کم تحرکی، نشستن و ایستادن در وضعیت‌های نامناسب باعث ضعف ماهیچه‌های بدن به ویژه نواحی اطراف ستون فقرات شده و می‌تواند اثرات جانبی زیادی برسلامت جسمی و روان افراد بگذارد. درد در هر قسمت از کمر علتی دارد، علت درد وسط کمر با علت درد در ناحیه گودی کمر کاملا متفاوت است. به همین دلیل علل درد کمر موارد زیادی را شامل می‌شود، در زیر، به برخی از رایج‌ترین علل کمردرد اشاره می‌کنیم:

1) دیسک کمر اصلی‌ترین علت کمر درد

دیسک کمر یک وضعیت پزشکی است که در آن دیسک‌های موجود بین استخوان‌های کمربند آسیب می‌بینند. این وضعیت شامل شکست یا ترک دیسک است و ممکن است به علت فعالیت‌های سنگین، صعود و نزول پیاده و آسیب‌های دیگر اتفاق بیفتد. علایم شامل درد شدید، عوارض عصبی و محدودیت حرکت است. درمان ممکن است شامل استراحت، فیزیوتراپی و در صورت لزوم، جراحی باشد.

2) فتق دیسک کمر؛ از شایع ترین علت کمر درد

فتق دیسک، یکی از رایج ترین علت‌های کمر درد می‌باشد. فتق دیسک هنگامی به وقوع می‌پیوندد که قسمت ژله‌ای مرکز دیسک، به حلقه بیرونی آن فشار می‌آورد. اگر دیسک  بسیار فرسوده یا آسیب دیده باشد، این قسمت مرکزی به سمت بیرون می‌آید. هنگامی که دیسک به سمت کانال نخاعی متورم  و بیرون زده می‌شود، بر روی اعصاب حساس نخاعی فشار می‌آورد و باعث ایجاد درد می‌شود. بیرون زدگی دیسک می‌تواند به علت وارد شدن آسیب یا ضربه و فشار به ستون فقرات ایجاد شود.

3) سیاتیک علت کمر درد در جوانی

درد سیاتیک (Sciatica) یک مشکل شایع در قسمت پایینی کمر و ساق پا است که به علت فشار یا ضعف عصب سیاتیک ایجاد می‌شود. عصب سیاتیک از پایین کمر آغاز شده و از طریق نیمی از ساق پا به پایین کف پا و انگشتان پا امتداد دارد. در صورتی که بخشی از این عصب تحت فشار قرار بگیرد، ایجاد درد، تنگی عضلات، و احساس سوزش در مسیر این عصب ممکن است.

4) کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر علت کمر درد ناگهانی

کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر شایع‌ترین علت درد پایین کمر است. این عارضه معمولا در اثر بلند کردن اجسام سنگین یا فشار زیاد حین حرکت به عضلات، تاندون‌ها یا رباط‌ها وارد می‌شود. در مواردی نیز برخی افراد با چرخش یا خم کردن ناگهانی کمر، دچار کشیدگی یا رگ به رگ شدن کمر خواهند شد.

5)آرتروز کمر یا استئوآرتریت علت درد کمر در مفاصل کمر

آرتروز کمر یک بیماری التهابی مفصلی است که به تخریب مفصل‌ها و بافت‌های محیطی منجر می‌شود. این بیماری می‌تواند در مفاصل کمری باعث درد و مشکلات حرکتی شود. آرتروز زمانی رخ می‌دهد که نوارهای بافتی پشتیبان ستون فقرات ضخیم شده، استخوان‌ها و مفاصل تغییر شکل داده و سطح این استخوان‌ها دچار برآمدگی‌هایی مانند خارهای استخوانی شود. هر یک از این تغییرات می‌توانند باعث وارد آمدن فشار به سایر ساختارها و بروز درد شود. این عارضه در اثر افزایش سن، صدمه به کمر، فشار یا فعالیت بیش از حد مفاصل ایجاد خواهد شد.

بیشتر بخوانید: دیابت و درد مفاصل

6) کیست ستون فقرات (کسیت نخاعی)

یکی از انواع کمر درد خطرناک این بیماری در اثر ایجاد شدن یک کیسه پر از مایع در مهره‌های پایینی ستون فقرات ایجاد می‌شود. شکاف‌هایی هستند که در درون نخاع ایجاد می‌شوند. شکاف‌های ایجاد شده پر از مایع مغزی نخاعی هستند و در سراسر کانال نخاعی وجود دارند، اما اغلب  در مهره‌های ناحیه گردنی یا سینه‌ای دیده می‌شوند. این کیست در ابتدا هیچ علامتی از خود بروز نمی‌دهد، اما پس از مدتی بزرگ‌تر شده و به نخاع و اعصاب فشار وارد می‌کند. در این صورت فرد با علائمی چون ناتوانی حرکتی، درد، ضعف و عدم تعادل مواجه می‌گردد

7) اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک؛ علت درد پایین کمر

مفصل ساکروایلیاک در انتهای ستون فقرات و در هر دو طرف لگن قرار دارد. این مفصل قوی و کمر تحرک در درجه اول شوک و تنش بالا و پایین تنه را جذب می‌کند. مفصل ساکروایلیاک در صورت ملتهب شدن یا حرکت زیاد باعث درد شدیدی در انتهای کمر خواهد شد. پس یکی از علل درد پایین کمر، التهاب یا آسیب در عملکرد مفصل ساکروایلیاک است.

8) آسیب ناشی از ضربه؛ علت کمر درد ناگهانی

ضربه‌ها، سانحه‌ها، پیچ خوردگی کمر یا آسیب‌های ورزشی می‌توانند به کمردرد منجر شوند. اگر ستون فقرات آسیب دیده باشد معمولاً در ناحیه آسیب دیده گردن یا کمر احساس درد وجود دارد. ناحیه بالای قسمت آسیب دیده به خصوص در صورت وجود شکستگی ممکن است به لمس حساس باشد. اگر نخاع آسیب دیده باشد، اعصاب در محل و زیر محل آسیب دیده دچار اختلال عملکردی می‌شوند.

این اختلال موجب از بین رفتن کنترل عضلات و حس لامسه می‌شود. هرچند در کودکان ممکن است آسیب نخاعی موجب از کار افتادگی موقت و کوتاه مدت اعصاب گردد. کودک آسیب‌دیده ممکن است دردی شبیه به رعد و برق در بازوها یا پاها احساس کند. محل آسیب نخاعی، نوع و میزان عملکرد از بین رفته در بازوها و پاها را مشخص می‌کند.

9) تنگی کانال نخاعی کمر؛ علت کمر درد

تنگی کانال نخاعی یکی از شایع‌ترین علت کمر درد است. علت ایجاد درد این است که باریک شدن کانال‌های جانبی نخاعی که از رگ‌های عصبی مخافظت می‌کنند، به رگ‌های عصبی فشار وارد می‌کنند و در نتیجه منجر به کمردرد می‌شوند. تنگی کانال نحاعی زمانی بروز پیدا می‌کند که یک یا چند سوراخ استخوانی (فورامینا) در ستون فقرات شروع به باریک شدن می‌کنند و فضا را برای اعصاب کاهش می‌دهند. این فرآیند می‌تواند در کانال نخاعی (جایی که نخاع از مرکز می‌گذرد) یا در سوراخ‌های بین مهره‌ای که اعصاب نخاعی از کانال نخاعی خارج می‌شوند، رخ دهد.

10) کمر درد عصبی یکی از علت‌های عجیب و غیر قابل باور درد کمر

کمر درد عصبی همان‌طور که از نامش پیداست اغلب از عصبی و ناراحت شدن فرد بیمار به وجود آید و موجب اسپاسم کمر و به دنبال آن درد کمر می‌شود‌. کمر درد عصبی ریشه در اضطراب و استرس باشد. اگر به‌طور مداوم در طول شبانه روز استرس داشته باشيم، عضله‌های ما دائما در حال انقباض و اسپاسم خواهند بود. هرچه استرس بیشتر باشد احتمالا گرفتگی عضلات هم شدیدتر خواهند بود.

اگر بدن در حالت استرس زیاد باقی بماند، عضلات آنقدر سفت می‌شوند که درد ایجاد خواهد شد. علت دیگر این بیماری تلقین در افراد است. افراد افسرده، افراد ملول و ناراحتی هستند که نمی‌توانند افکار خود را کنترل کنند و در واقع می‌توان گفت افکار آنها بر آنها مسلط شده و به ‌شدت آزارشان می‌دهد. در مواردی که بیماری نیز بر افراد افسرده عارض می‌شود، فکر خود را عمیقا متوجه بیماری می‌کنند و به نوعی با تلقین شدید بیماری، خود را در معرض درد‌های شدیدتری قرار می‌دهند.

11) تغییرات هورمونی علت درد کمر در دوران پریود

جالب است بدانید دلایل کمر درد هرچه باشد در خانم‌ها در دوران عادت ماهانه تشدید می‌شود و بسیاری ممکن است علت کمردرد در زنان را پریود بودن بدانند درحالی‌که این عامل تنها تشدیدکننده است.

12) فیبرومیالژیا؛ علت کمر درد شدید

فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) سندرم اختلالی بسیار مهلکی است که باعث بروز دردهای اسکلتی-عضلانی مزمن و شدیدی در سرتاسر بدن می‌شود. بیماری فیبرومیالژیا علائم گسترده‌ای دارد و منجر به کمر درد می‌شود.

13) اسكوليوز يا انحراف ستون فقرات؛ علت درد کمر

اسكوليوز يا انحراف جانبی ستون فقرات باعث تغيير شكل آن می‌شود. هنگامی که ستون فقرات از حالت استاندارد خارج شود روی استایل و مهره‌های کمر تاثیر می‌گذارد. همين امر موجب بروز درد كمر خواهد شد.

14) عفونت و كمر درد؛ علت  کمر درد در کودکان یا نوجوانان

عفونت استخوان  اغلب در كودكان نوپا يا نوجوانان مشاهده می‌شود. اين مشكل موجب ضعف، خونريزی، تب و كمر درد در  کمر كودكان می‌شود و گاهی کمر بزرگسالان نیز به علت عفونت درد می‌گیرد‌.

علت کمر درد در زنان

کمر درد هنگام پریودی

برخی از بیماری‌های مربوط به کمردرد در زنان شایع‌تر است. به‌ویژه خانم‌هایی که در سنین بعد از یائسگی قرار دارند، بیشتر با این مشکل مواجه می‌شوند. بیماری به نام سندرم پیریفورمیس، عضله‌ای بزرگ در عمق باسن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری به دلیل تغییرات هورمونی یا بارداری ایجاد می‌شود و باعث بروز دردهایی در ناحیه پایینی کمر و باسن می‌شود. گاهی هم مشکل از مفصلی است که ستون فقرات را به لگن وصل می‌کند. این مفصل در زنان نسبت به مردان سطح کمتری دارد و در نتیجه آسیب بیشتری می‌بیند. از دلایل دیگر کمر درد در زنان می‌توان به شیوع بیشتر پوکی‌استخوان در زنان نسبت به مردان اشاره کرد.

علت کمر درد در مردان

احتمال کشیدگی ماهیچه یا رباط در میان مردان به دلیل انجام کارهای سنگین بیشتر است. بلندکردن اجسام سنگین یا انجام حرکتی اشتباه به‌صورت ناگهانی، باعث بروز کمر درد می‌شود. در این حالت به عضلات پشت و رباط‌های ستون فقرات فشار وارد می‌شود. فشار مداوم روی کمر می‌تواند باعث اسپاسم عضلانی شود.

علائم کمر درد چگونه بروز می‌کند؟ آیا علائم کنر درد در انواع کمر دردها یکسان است؟

نشانه‌ها و علائم این بیماری با توجه به علت آن متفاوت است. با این وجود احساس درد در ستون فقرات را به‌عنوان یکی از علائم اولیه بیماری جدی بگیرید. در وضعیتی که بیماری هنوز در مراحل اولیه است، علائمی مثل کمر درد معمولی، گرفتگی کمر و تنش در عضلات را در بیمار بروز می‌دهد. در مواردی که بیماری پیشرفت کرده باشد، تحرک فرد با مشکل روبرو است. محدود شدن دامنه حرکت کمر به علت درد، یعنی ایستادن یا نشستن بیمار دشوار است. معمولاً زمانی که بیمار بخواهد برای برداشتن یک وسیله به سمت پایین خم شود یا موقعی که کمر خود را به سمت عقب خم کند، متوجه کمر درد خود می‌شود.

علامت بعدی تشخیص بیماری، به ‌وجودآمدن درد در قسمت پایین کمر و انتقال این درد به سایر اندام‌ها است. معمولاً پس از مدت کوتاهی از شروع درد در قسمت پایینی کمر، تیر کشیدن و درد را در باسن، پشت ران و کشاله ران احساس می‌کند. اسپاسم عضلات در قسمت تحتانی کمر از دیگر علائم کمر درد است که گرفتگی مانع ادامه فعالیت روزانه فرد می‌شود.

دردهای مربوط به کمر درد ابتدا با علائم کوچک خودشان را نشان می‌دهند. عدم توجه به نشانه‌های اولیه، باعث تشدید و پیشرفت بیماری درد کمر شده و احتمال درمان کامل و برگشتن کمر به وضعیت سالم روز اول را کاهش می‌دهد.

در صورت پیشرفت کمر درد علائم درد کمر فرق خواهد کرد. اگر ستون فقرات آسیب دیده باشد معمولاً در ناحیه آسیب دیده گردن یا کمر احساس درد وجود دارد. ناحیه بالای قسمت آسیب دیده به خصوص در صورت وجود شکستگی ممکن است به لمس حساس باشد.

اگر نخاع آسیب دیده باشد، اعصاب در محل و زیر محل آسیب دیده دچار اختلال عملکردی می‌شوند. این اختلال موجب از بین رفتن کنترل عضلات و حس لامسه می‌شود. هرچند در کودکان ممکن است آسیب نخاعی موجب از کار افتادگی موقت و کوتاه مدت اعصاب گردد. کودک آسیب‌دیده ممکن است دردی شبیه به رعد و برق در بازوها یا پاها احساس کند. محل آسیب نخاعی، نوع و میزان عملکرد از بین رفته در بازوها و پاها را مشخص می‌کند.

کمر درد چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص کمر درد

پزشک کمر شما را معاینه می‌کند و  درد شما را درحالت نشستن‌، ایستادن‌، راه رفتن و بلند کردن پاهایتان ارزیابی می‌کند. همچنین ممکن است پزشک از شما بخواهد که درد خود را در مقیاس صفر تا ۱۰ ارزیابی کنید و با شما در مورد اثر کمر درد در اختلال فعالیت‌های روزانه بیمار سوال می‌کند. این ارزیابی‌ها به تعیین اینکه درد از کجا می‌آید، بیمار چقدر می‌تواند حرکت کند و اینکه آیا بیمار دچار اسپاسم عضلانی است یا نه کمک می‌کند. سوالات و معاینات فیزیکی پزشک همچنین می‌توانند به رد علل جدی تر کمر درد کمک کنند. پزشک برای تشخیص دقیق تر یک یا چند آزمایش را تجویز می‌کند:

  • اشعه ایکس:این تصاویر ساختار استخوانی مهره‌های کمر، احتمال وجود لقی در مهره‌های کمر، انحراف ستون فقرات و نامنظمی در لبه‌های استخوان مهره‌ها یا آرتروز ‌کمر را مشخص می‌کند. شکستگی استخوان‌های مهره‌ها را نیزنشان می‌دهد. این تصاویر به تنهایی در تشخیص مشکلات نخاع، عضلات، اعصاب یا دیسک تاثیر زیادی دارند.
  • ام آر آی:این اسکن‌ها فتق دیسک یا مشکلات استخوان‌ها، ماهیچه‌ها، بافت، تاندون ها، اعصاب، رباط‌ها و رگ‌های خونی را نشان می‌دهد.
  • آزمایش‌ خون: این آزمایش‌ها به تعیین اینکه آیا عفونت کمر مانندتب مالت یا بیماری‌های روماتیسم یا بیماری دیگری دارید که ممکن است باعث درد شما شود کمک می‌کند.
  • اسکن استخوان:در موارد نادر، پزشک ممکن است از اسکن استخوان برای جستجوی تومورهای استخوانی یا شکستگی‌های فشاری ناشی از پوکی استخوان استفاده کند.
  • مطالعات اعصابالکترومیوگرافی (EMG): تکانه‌های الکتریکی تولید شده توسط اعصاب، پاسخ‌ ماهیچه‌ شما را اندازه گیری می‌کند.  این آزمایش فشردگی عصب ناشی از فتق دیسک یا باریک شدن کانال نخاعی (تنگی نخاع) را تایید می‌کند.

درمان کمر درد، درمان خانگی کمر درد و راهکارهای پزشکی درد کمر

درمان کمر درد معمولا به علت و شدت درد، متفاوت است. بیشتر کمر دردها ظرف یک ماه پس از درمان بهبود می‌یابند. با این حال، همه افراد متفاوت هستند و کمر درد یک بیماری پیچیده است. در برخی موارد، کمردرد ممکن است نیاز به مداخلات پزشکی جدی داشته باشد، اما در موارد اولیه، تغییر در شیوه زندگی و تمرینات فیزیکی  به کاهش درد کمک می‌کند.

در ادامه چند روش درمانی برای کمک به کاهش کمردرد شما ذکر می‌شود:

تغییر در شیوه زندگی؛ درمان خانگی کمر درد

تغییر در شیوه زندگی شامل استفاده از مبلمان مناسب، پشتیبانی در حین خواب، وزن‌دهی مناسب و روش‌های رفع استرس می‌شود. همچنین، به دنبال داشتن یک حرکت کم و فراوان تر می‌تواند به بهبود کمر درد کمک کند.

کنترل استرس؛ درمان کمر درد با ذهن آگاهی

تحقیقات زیادی نشان می‌دهند که تنش می‌تواند باعث گرفتگی عضلات کمر شود. پس اگر فکر می‌کنید ریشه کمردرد شما هم استرس است از روش‌هایی مانند یوگا برای کنترل آن استفاده کنید.

کمربند پلاتینر؛ خداحافظی با کمر درد

کمربند پلاتینر روشی جدید و متفاوت برای مبارزه با دردهای عضلانی است که تاثیر فوق‌العاده در تسکین کمردرد دارد. پلاتینر کمربندی جدید از تولیدات شرکت آلمانی زایس ترونیک است. این کمربند با داشتن سه تکنولوژی به روز خود به راحتی انواع درد کمر را تسکین می‌دهد. پلاتینر دارای سه تکنولوژی اولتراسوند، انفرارد و کلاک پالس است که هر کدام از آن‌ها به تنهایی در تجهیزات خاص فیزیوتراپی و توان‌بخشی استفاده می‌شوند. افزایش جریان خون در محل آسیب، بلاک عصبی برای کاهش درد، اکسیژن رسانی به بافت‌ها و ماساژ عظلات، از کارکردهای کمربند پلاتینر است. بیماران مبتلا به کمردرد به راحتی می‌توانند از فواید استفاده کمربند پلاتینر با قیمتی مطلوب بهره ببرند.

استراحت؛ اولین درمان پیشنهاد شده برای تسکین کمر درد

درمان خانگی کمر درد

استراحت حتی در شدیدترین نوع کمر درد مانند کمر درد سیاتیک حداكثر ۳ روز به‌صورت مطلق توصيه می‌شود. استراحت بيشتر از ۳ روز  می‌تواند موجب ضعيف شدن عضلات کمر شود. هرچند بسته به شرايط بيمار و تحت نظارت پزشك دوران استراحت می‌تواند كاهش يا افزايش يابد.

کمپرس سرد؛ درمان خانگی کمر درد

اعمال سرما راه‌ مؤثری در تسکین کمردرد است. استعمال کیسه آب سرد برای کاهش دردهایی که پس از آسیب ایجاد شده مؤثر است. قرار دادن کیسه یخ پیچیده شده در حوله به طور مستقیم بر روی پشت کمر می‌تواند التهاب را کاهش دهد. این درمان همچنین یک اثر بی‌حس‌کننده داشته و برای درمان دردهای ناگهانی و شدید مفید است.

کمپرس گرم؛ در تسکین و درمان درد کنر در خانه

گرما نیز می‌تواند سفتی، انقباض و درد عضلات را کاهش دهد. استفاده منظم از کیسه آب گرم در انقباضات سطحی عضلات مؤثر است. با این حال قبل از استفاده از این درمان از منشأ درد خود اطمینان حاصل کنید. اگر کیسه آب گرم در دسترس نبود، می‌توانید از یک بطری آب گرم که با یک کیسه پارچه‌ای پوشانده شده است، استفاده کنید.

روغن تراپی؛ روش خانگی درمان کمر درد

روغن تراپی یکی از روش‌های خانگی درمان کمردرد است، که اثرگذاری قابل لمسی دارد. مؤثرترین روغن‌های طبیعی برای درمان کمردرد روغن سیاه دانه، روغن زیتون و روغن اسطوخودوس هستند. خواص روغن سیاه دانه را در این مطلب بخوانید.

درمان خانگی کمر درد پریودی با پد گرم و دمنوش

برای کاهش درد پریود می‌توان از درمان‌های خانگی استفاده کرد برخی از آنان درد را سریعا کاهش می‌دهند. استفاده از پدهای گرم و کیسه آب گرم راحت ترین راهکار برای گرم کردن رحم است. همزمان مصرف قرص مسکن و نوشیدن دمنوش رازیانه با نبات یا نبات داغ ساده نیز توصیه می‌شود. افزایش مصرف منیزیم در رژیم غذایی و ماساژ با روغن‌ هم برای تسکین درد پریود موثر هستند.

بهترین مسکن برای کمر درد با داروهای غیر التهابی

قرص مسکن برای کمر درد

داروهای ضدالتهابی غير التهابي NSAID با دوز صحيح و به مدت مناسب تحت نظر پزشك متخصص توصيه می‌شود. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن به تسکین درد کمک می‌کنند. البته استفاده بیش‌از‌حد از این داروها عوارض جدی دارد و باید مصرف آنها زیر نظر پزشک باشد. اگر این نوع داروها جوابگو نباشند، ممکن است پزشک از داروهای شل‌کننده عضلانی استفاده کنید.

داروهای شل‌کننده عضلانی برای رفع اسپاسم کمر

داروهای شل‌کننده عضلات کمر در موارد اسپاسم‌های عضلانی استفاده می‌شود. این داروها در درمان برخی انواع کمردرد مانند باکلوفن و قرص متوکاربامول از این دسته دارویی هستند.

داروهای ضد افسردگی در درمان کمر درد عصبی

داروهای مرتبط با دردهای نوروپاتيك مانند ضدافسردگی سه حلقه‌ای (T.C.A) و گاباپنتين فلوکستین برای کمردرد، داروی اختصاصی محسوب نمی‌شود. اما با توجه به اینکه استرس و ناراحتی کمردرد را تشدید می‌کند، فلوکستین برای کمردرد و درمان ان داروی مفیدی محسوب می‌شود.

فیزیوتراپی؛ معجزه درد مفاصل کمر و بازتوانی

فیزیوتراپی کمر درد

فیزیوتراپی، از جمله اقدامات درمانی است که به بهبود انعطاف پذیری و تقویت قوای عضلانی مفصل زانو کمک می‌کند. از دیگر مزایای فیزیوتراپی می‌توان به تسکین درد و کاهش احتمال بازگشت مجدد این اختلال اشاره کرد. یک فیزیوتراپ ماهر می‌تواند یک برنامه ورزشی متناسب با میزان و شدت درد کمر طراحی کند که بر بهبود قدرت، انعطاف پذیری و تعادل تمرکز دارد. این تمرینات به کاهش درد، کاهش التهاب و افزایش سلامت ستون فقرات کمک می‌کنند.

محصولات ضد درد و پمادهای موضعی درمان کمر درد

انواع مختلف محصولات ضد درد وجود دارند. پمادهای حاوی کپسایسین، ماده موجود در فلفل قرمز تند، می‌توانند با گرم کردن موضع، تسکین‌دهنده درد شما باشند. کپسایسین در درمان درد آرتروز نیز مفید است. پمادهایی که دارای منتول هستند اثر سردکنندگی دارند و درد پشت را به طور موقت کاهش می‌دهند. منتول پایانه‌های درد را روی پوست بی‌حس می‌کند. با این حال، مصرف بیش از حد منتول باعث حساسیت بیشتر شما را در برابر درد می‌شود. پمادهای موضعی با هدف تسكين درد كاهش التهاب حاد توصیه می‌شوند.

بهترین آمپول برای کمر درد

یکی از روش‌های تسکین درد کمر و پا، تزریق استروئید اپیدورال است. در این روش یک داروی استروئیدی همراه با بی‌حس‌کننده در نزدیکی نخاع یا ریشه عصبی تزریق می‌شود. این دارو التهاب را کاهش می‌دهد و درد را کنترل می‌کند.

اوزون تراپی؛ درمان آرتروز کمر

بهترین آمپول برای کمر درد

اوزون تراپی یکی از روش‌های موثر برای درمان این بیماری می‌باشد. تزریق اوزون از طریق عروق خونی و یا درون دیسکی و  عضلانی باعث ایجاد استرس حاد، قابل تحمل می‌شود که باعث پاسخ نوع هرمتیک دستگاه بیولوژیکی تعامل کننده می‌شود. ترکیب کارایی درمان‌های استاندارد و قابلیت منحصر به فرد اوزون درمانی در زمینه فعالسازی سیستم آنتی‌اکسیدان درونی بدن، بهترین روش برای رفع استرس اکسیداتیو ناشی از بیماری‌های التهابی کمر درد مزمن ناشی از آرتروز کمر است.

شاک ویو تراپی؛ درمان اختلال تاندون و عضله‌های کمر

شاک ویو تراپی برای درمان اختلال‌های مزمن تاندون‌ها و عضله‌ها، تسکین درد گردن و کمر و نقاط ماشه‌ای به کار برده می‌شود. شاک ویو تراپی کارآمد و سریع‌ بوده و نتایج آن در دراز مدت چشمگیر است. التیام یافتن آسیب‌ها چند روز زمان می‌برد و بسیاری از بیماران پیش از پایان یافتن هفته دوم متوجه بهبودی قابل ملاحظه می‌شوند.

جراحی ؛ درمان کمر درد برای همیشه

جراحی کمر درد

جراحی کمر

جراحی کمر آخرین گزینه برای درمان مشکلات درد کمر است. اگر تمامی روش‌های بدون جراحی را امتحان کرده و کمر درد بهبود پیدا نکرده است، احتمالا پزشک عمل قسمت آسیب دیده کمر را توصیه می‌کند. در موارد زیر برای درمان کمر درد جراحی اولویت دارد.

  1. .در زمانی كه بيمار دارای کمر درد سیاتیک دچار اختلال در كاركرد سيستم ادراری و مدفوعی شود. مثلاً به‌صورت ناگهانی بی‌اختیاری ادرار پيدا كند.
  2. بیمار دارای کمر درد سیاتیک به‌طور ناگهانی دچار اختلال پیش‌رونده عصب‌های اندام تحتانی مانند افتادگی مچ پا شود.
  3. بيمار دردی دارد كه به مدت ۲ ماه توسط متخصص طب فيزيكی و توان‌بخشی تحت درمان بوده است اما به‌اندازه كافی درد او كاهش نيافته است. روش‌های جراحی با توجه به میزان آسیب کمر و شرایط سنی بیمار متفاوت است.

برای درمان کمر درد چه بخوریم ؟!

چنانچه دوست دارید کمر درد خود را با رژیم غذایی مناسب درمان کنید و می‌خواهید بدانید برای درمان کمر درد چه بخوریم تا سریع‌تر بهبود پیدا کند، می‌توان یک رژیم ضدالتهابی را پیشنهاد کرد. همچنین در موارد درد شدید، می‌توان از قرص کمر درد و یا در طب سنتی از معجون برای کمردرد استفاده نمود.

رژیم ضدالتهابی برای درمان کمر درد

برای داشتن یک رژیم ضد التهابی برای درمان کمر درد می‌توانید از غذاهایی که حاوی اسید چرب امگا ۳ هستند استفاده کنید؛ زیرا این چربی‌ها در کاهش التهاب در بدن موثر هستند. مواد غذایی حاوی امگا ۳ شامل ماهی، گردو، بذر کتان، بذر کنف و دانه چیا هستند. همچنین استفاده از مواد غذایی ضد التهابی همچون آناناس، زنجبیل و زردچوبه نیز می‌تواند به کاهش التهاب به میزان زیاد کمک نماید. مصرف میوه‌ها و سبزیجات نیز برای هیدراته نگه داشتن بدن و کاهش التهاب و همچنین درمان کمر درد موثر هستند؛ زیرا حاوی میزان زیادی فیتونوتریشن، ویتامین‌ها و مواد معدنی برای عملکرد صحیح عضلات و اعصاب هستند.

جمع بندی درباره کمر درد

کمردرد ممکن است از یک مورد بسیار ابتدایی و ساده تا پیچیده برای بیمار رخ دهد. عوامل متعددی در ایجاد درد کمر نقش دارند. بررسی علت انواع کمر درد در جوانی، علت کمر درد در زنان، علت کمر درد ناگهانی و انواع کمر درد خطرناک برای درمان کامل درد کمر لازم و ضروری است. شایع‌ترین علت کمر درد نشستن بیش از حد، برداستن یک جسم سنگین، لغزش یا افتادن ناگهانی و دیسک ستون فقرات هستند.

علائم کمر درد حاد اغلب به صورت درد در پا، کمر و ستون فقرات بروز می‌کند. در کمر درد شدید حتی ناتوانی بیمار را به دنبال دارد. انواع کمر دردهای مکانیکی و و غیر مکانیکی التهابی را می‌توان با درمان کمر درد به راحتی درمان کرد. روش‌های درمان از استراحت در منزل گرفته تا فیزیوتراپی، ورزش، دارو و تزریق کورتون، شاک ویو تراپی، اوزون درمانی و جراحی را شامل می‌شود.

پرسش‌های پرتکرار در زمینه کمر درد

علت درد در ناحیه گودی کمر چیست؟

به‌طورکلی فشار به عضلات و کشیدگی رباط، دیسک کمر، آرتروز و رگ‌به‌رگ‌شدن از علل شایع درد در ناحیه گودی کمر هستند.

آیا کمر درد عصبی خطرناک است؟

در مواردی که کمردرد برای بیش از ۳ ماه طول بکشد و با داروهای بدون نسخه تسکین نیابد، ممکن است نشانه‌ای از آسیب‌های جدی‌تر مانند گرفتگی سیاتیک باشد.

درد کمر بیشتر چه گروه سنی را درگیر می‌کند؟

اغلب درد کمر در همه سنین رخ می‌دهد، اما بیشتر دردهه‌‌ سوم زندگی به مرحله کمر درد شدید می‌‌رسد.