زانو درد از بیماریهای شایع در جهان بهشمار میرود که 80 درصد از مردم را در سرتاسر جهان درگیر درد کرده است و دو نوع خفیفی و مزمن دارد. این بیماری در افراد بالای 40 سال و کسانی که دچار اضافهوزن هستند، شایعتر است؛ ولی بیشتر افراد فارغ از سن و جنسیت برای حداقل یکبار در زندگی زانودرد را تجربه کردند. در برخی شرایط این بیماری در میان کودکان نیز دیده میشود و نگرانیهای زیادی را برای والدین به وجود میآورد.
شناسایی دلایل زانو درد کمک میکند که از شدت گرفتن بیماری جلوگیری کنیم و در همان مراحل اولیه بروز آسیب، از مناسبترین راه درمان کمک بگیریم. در این مقاله از سایت اول کلینیک به صفر تا صد دلایل بروز زانو درد میپردازیم، به شما میگوییم که بهترین راه برای تشخیص دلیل زانو درد چیست و چگونه میتوانید با استفاده از روشهای خانگی یا پزشکی در کوتاهترین زمان به درد پایان دهید و زانوی آسیبدیده را درمان کنید. شناسایی زمان مناسب برای مراجعه به پزشک و پیشگیری از مزمن شدن بیماری از دیگر مطالبی هستند که در این مقاله بررسی میشوند.
با آناتومی زانو آشنا شوید؛ مفصلی مهم و پیچیده
بهطورمعمول دلیل درد زانو آسیب به مفاصلی است که بین استخوانهای زانو قرار دارند؛ اما آسیبدیدگی رباطها، تاندونها یا عضلات نیز میتواند منجر به بروز درد در نواحی زانو و اطراف آن شود. در کنار مفاصل که استخوانهای ران و ساق پا را به یکدیگر متصل میکنند، مینیسک، رباط صلیبی قدامی، رباط جانبی جانبی (LCL)، رباط جانبی داخلی (MCL) و تاندونها ساختار زانو را تشکیل میدهند و آسیب دیدن هر بخش میتواند درد زانو را بههمراه داشته باشد.
علائمی که نشاندهنده آسیب دیدن زانو هستند
درد یکی از واضحترین نشانهها برای مشخص شدن آسیبهای زانو است ولی در برخی شرایط امکان دارد در مراحل اولیه آسیبدیدگی احساس درد نداشته باشید یا گاهی زانو درد با نشانههای دیگری همراه باشد. اگر هر یک از علائم زیر را دارید، سریعتر نزد یک پزشک متخصص بروید. چون سرعت تشخیص زانو درد به درمان سریعتر و بهتر بیماریهای زانو کمک میکند.
- تورم و سفتی در ناحیه زانو یا اطراف آن
- ضعف یا بیثباتی زانو
- قرمزی و التهاب
- احساس گرما هنگام لمس زانو
- صدای خرخر کردن یا ترکیدن هنگام راه رفتن یا دیگر فعالیتهای فیزیکی
- ناتوانی زانو در تحمل وزن
- کامل صاف یا خم نشدن زانو
- احساس درد هنگام خم و راست کردن زانو
بیشتر بخوانید: درمان بدون جراحی زانو درد
رایجترین مشکلاتی که منجر به بروز زانو درد میشوند
بیشتر مشکلات مربوط به درد زانو مربوط به بالا رفتن سن و تحلیل رفتن بافت عضلانی یا ساییده شدن مفاصل هستند؛ اما برخی از آسیبها به دلیل ضربههای ناگهانی به زانو، وارد شدن فشار زیاد ناشی از تحمل وزن سنگین یا چرخش زانو به وجود میآیند. ورزشکارانی که در رشتههای رزمی فعالیت دارند یا در ورزشهایی شرکت میکنند که نیاز به دویدن، پریدن یا توقف ناگهانی دارد، در معرض ابتلا به زانو درد هستند.
بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد عارضه تق تق زانو
1) رگ به رگ شدن یا کشیدگی رباطها و عضلات زانو یکی از علل درد بهشمار میرود
یک علت زانو درد ناگهانی کشیدگی رباطها یا عضلات زانو در اثر ضربه یا چرخش زانو است که درد آن در نواحی جلو و کنارههای زانو احساس میشود. بهطورمعمول در این نوع آسیبدیدگی درد با تورم همراه است و بیمار برای راه رفتن دچار مشکل میشود.
2) اگر به آسیبهای مفصلی بیتوجه باشید، دچار پارگی مینیسک میشوید
مینیسک بخشی C شکل از جنس غضروف است که بین استخوان ران و ساق پا قرار میگیرد تا از ساییدگی آنها روی یکدیگر جلوگیری کند. هر زانو دو مینیسک دارد که با آسیب دیدن باعث ایجاد درد شدید زانو میشوند. پارگی مینیسک بهطورمعمول با تورم و سفتی همراه است. درد در کنارههای زانو احساس میشود ولی در برخی از شرایط پارگی مینیسک علت درد پشت زانو است. اگر برای حرکت دادن زانو با مشکل مواجه هستید یا زانوی شما هنگام خم و راست شدن قفل میشود، به پارگی مینیسک مشکوک باشید.
بیشتر بخوانید: پارگی مینیسک زانو
3) افرادی که فعالیت زیاد یا شدید دارند، در معرض ابتلا به تاندونیت هستند
تاندونها بافتی کلاژنی هستند که رباطهای پا را به استخوانها متصل میکنند و در اثر فشار یا ضربه آسیب میبینند. اگر فعالیت مدام و شدید دارید یا ورزشهایی مانند دویدن، پریدن، دوچرخهسواری یا بسکتبال را بدون استراحت و بهصورت مداوم انجام میدهید، تاندونهای شما دچار کشیدگی میشوند. بیماری تاندونیت از دلایل زانو درد افراد ورزشکار است ولی امکان دارد برای افراد غیر ورزشکار و در زمان انجام فعالیتهای روزمره نیز رخ دهد.
4) بالا رفتن سن و تخریب مفاصل بیماری آرتروز و درد زانو را بههمراه دارد
زمانیکه مفاصل تخریب میشوند، فاصله میان استخوانها از بین میرود و حرکت دادن زانو منجر به ساییدگی استخوانها روی یکدیگر و بروز درد میشود. در بیماری آرتروز که در افراد میانسال و مسن شایع است، مفاصل به مرور زمان از بین میروند. گاهی در افراد جوان نیز میتوان نشانههایی از بیماری آرتریت را مشاهده کرد که بهطورمعمول به دلیل داشتن وزن بالا است. درد زانو هنگام خم شدن یکی از نشانههای آرتروز بهشمار میرود و فرد بیمار برای انجام دادن حرکتهایی مانند دو زانو نشستن، بالا رفتن از پلههای یا اسکات زدن ناتوان است.
بیشتر بخوانید: درد زیر زانو
5) بورسیت زانو بهعنوان عاملی برای درد در نواحی اطراف مفصل زانو شناخته میشود
گاهی تورم کیسههای کوچکی با نام بورس که اطراف استخوانها قرار دارند و فضایی را بین بافتها و استخوانها ایجاد میکنند، درد شدیدی را بههمراه دارد که با تورم زانو همراه است. بورسیت پیش کشکک یکی از علت های زانو درد بهشمار میرود و در زنان، کودکان و ورزشکاران رواج بیشتری دارد. این بیماری زمانی بروز مییابد که فشار زیادی به کیسههای بورس وارد شده و بهمرور زمان منجر به تورم بورسها شود.
زمانیکه زانوی شما محدوده کمی برای حرکت دارد یا بدون توجه به آسیبدیدگی زانو به فعالیتهای روزمره ادامه میدهید، بورسها در معرض فشار هستند. در برخی شرایط عفونتها دلیل تورم بورسها هستند و در این صورت درد و تورم زانو با علائم دیگری مانند تب یا احساس گرما و لرز همراه است. بیماریهایی مانند آرتریت، نقرس، دیابت و تیروئید احتمال ابتلا به بورسیت و درد مفصل زنو را افزایش میدهند.
بیشتر بخوانید: ارتباط دیابت و درد مفصل
6) ورزشکاران نگران درد اطراف کاسه زانو و سندروم پاتلوفمورال باشند
سندروم PFPS که با نام سندروم زانوی دونده یا زانوی پرش نیز شناخته میشود، یک وضعیت پزشکی است که در آن درد اطراف کاسه زانو احساس میشود. این بیماری هم کودکان و هم بزرگسالان را تحتتأثیر قرار میدهد و شایعترین علت زانو درد در کودکان بهشمار میرود. در بیشتر مواقع فعالیت بعد از نشستن طولانیمدت یا خم نگهداشتن زانو برای زمانی طولانی احتمال بروز سندروم پاتلوفمورال را افزایش میدهد. این بیماری در مراحل اولیه با فیزیوتراپی زانو و انجام ورزشهای اصلاحی کنترل میشود و درصورتیکه بیمار استراحت کافی داشته باشد، پیشرفت بیماری متوقف خواهد شد.
بیشتر بخوانید: زانو درد هنگام بالا رفتن از پله
امکان دارد مشکلات ساختاری و فیزیکی دلیلی برای بروز درد در نواحی زانو باشند
انحراف ستون فقرات، مشکلات استخوانها و مفاصل لگن، انحراف مچ پا یا زانو باعث میشوند که در زمان راه رفتن زانو از حالت طبیعی خارج شده و فشار بیشتری به عضلات و مفاصل آن وارد شود که در طولانیمدت باعث زانو درد میشود. از دیگر دلایلی که میتواند منجر به درد زانو یا نواحی اطراف آن شود، عدم انعطافپذیری عضلات نگهدارنده مفصل یا ضعیف بودن آنها است. اگر عضلات شما خشک باشند یا توانایی کافی برای حمایت از استخوانها و مفاصل را نداشته باشند، بیشترین فشار به مفصل زانو وارد میشود و منجر به آسیبهای جبرانناپذیر خواهد شد.
اضافهوزن یا چاقی دلیل دیگری است که فشار واردشده به مفصل زانو را افزایش میدهد و از سن پایین احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند آرتروز را بالا میبرد. افرادی که به بیماری چاقی مبتلا هستند، برای جلوگیری از آسیبهای شدید به مفاصل و عضلات زانو باید برای کاهش وزن اقدام کنند. در شرایطی که بیماری زانو مزمن نشده است، در کنار ورزشهای مناسب برای کاهش وزن، از تمرینات زانو درد کمک بگیرید و درد زانو را تسکین دهید.
بیشتر بخوانید: خشکی زانو
با درمان خانگی زانو درد از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید و درد را تسکین دهید
بهترین روش خانگی که برای درمان قطعی زانو درد توصیه میشود، شامل چهار مرحله آسان، کمهزینه و مؤثر است که با نام اختصاری RICE شناخته میشود. این روش در کوتاهترین زمان ممکن درد را تسکین میدهند و درصورتیکه بیماری مزمن نباشد، منجر به درمان درد زانو میشوند.
1. استراحت (Rest) را جدی بگیرید
اولین و مهمترین مرحله در درمان خانگی زانو درد استراحت کردن و متوقف کردن فعالیتهایی است که باعث بدتر شدن آسیبدیدگی میشوند. اگر زانوی شما هنگام فعالیتهای روزمره درد میگیرد، وزن بدنتان را روی زانوی آسیبدیده نیندازید و درصورتیکه برایتان مقدور است، زمان زیادی را به استراحت یا فعالیتهای نشسته اختصاص دهید.
در شرایطی که ناچار هستید زمان زیادی از روز را سر پا باشید یا راه بروید، برای حفظ تعادل و جلوگیری از آسیب بیشتر به زانو، از عصا یا واکر کمک بگیرید. اگر برای فعالیتهای روزمره مشکلی ندارید و فقط در زمان انجام برخی حرکات خاص ورزشی احساس درد میکنید، از انجام دادن آنها اجتناب کنید و در اولین فرصت دلیل درد را بررسی کنید. گاهی انجام نادرست حرکات ورزشی دلیل زانو درد است و با اصلاح حرکت مشکل برطرف خواهد شد و از آسیبدیدگی زانو جلوگیری میشود.
2. کمپرس یخ (Ice) برای کاهش التهاب مؤثر است
در روز اول بعد از آسیبدیدگی کمپرس یخ یا کمپرس سرد التهاب را کاهش میدهد و از تورم زانو جلوگیری میکند. شما هر سه الی چهار ساعت میتوانید از یک کمپرس سرد استفاده کنید و هر بار برای 15 الی 20 دقیقه کمپرس سرد را روی زانوی آسیبدیده قرار دهید. برای اینکه پوست شما به دلیل تماس با یخ آسیب نبیند، کمپرس را مستقیم روی آن قرار ندهید و کمپرس یخ را درون حولهای نازک یا پارچه بپیچید.
3. زانوی متورم را تحتفشار (Compression) قرار دهید
فشردهسازی منجر به کاهش جریان خون زانو میشود و تورم آن را کاهش میدهد. با اینکه شما میتوانید هنگام استفاده از کمپرس سرد زانوی آسیبدیده را فشار دهید؛ ولی به این دلیل که فشار زیاد میتواند آسیبدیدگی را شدیدتر کند، توصیه میشود که برای فشردهسازی زانو از باندهای کشی یا زانوبندهای مخصوص استفاده کنید. یکی از انواع زانوبندهایی که می تواند درد و التهاب زانو را تا حد زیادی درمان کند زانوبند زاپیامکس آلمانی است.
4. زانوی آسیبدیده را بالاتر از سطح بدنتان (Elevation) نگه دارید
یکی دیگر از روشهایی که جریان خون پا را کاهش میدهد و از زانو درد جبوگیری میکند، قرار دادن پا در ارتفاعی بالاتر از سطح قلب است. برای این کار میتوانید از بالش، کوسن یا پتو کمک بگیرید تا پا کمی بالاتر از سطح بدن قرار داشته باشد. نیازی نیست از صندلی، چهارپایه یا مبل استفاده کنید؛ چون ارتفاع زیاد به عضلات پا فشار میآورد و امکان بدتر شدن آسیبدیدگی وجود دارد.
مسکنهایی که بدون تجویز پزشک قابلمصرف هستند و به کاهش درد زانو کمک میکنند
بهطورمعمول توصیه میشود که خودسرانه و بدون تجویز پزشک از داروهای شیمیایی استفاده نکنید؛ چون همه داروها دارای عوارض جانبی ناخواسته هستند و برخی از این عوارض خطرناک خواهند بود. اگر درد شما غیرقابلتحمل است و شرایط مراجعه به پزشک را ندارید، مسکنهایی مانند ایبوپروفن، آسپرین، استامینوفن و ناپروکسن بدون نسخه عرضه میشوند. توجه داشته باشید که بیش از 10 روز متوالی نباید از مسکنهای بدون نسخه و داروی زانو درد بدون تجویز پزشک استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: قیمت کمربند پلاتینر
آیا مصرف داروهای گیاهی، مکملهای غذایی و قرص ویتامینها بری درمان درد زانو خوب است؟
گاهی کمبود ویتامین و مواد مغذی دلیل اصلی زانو درد است و استفاده از مکملهای دارویی باعث درمان این بیماری میشود. آزمایش خون راهی است که با کمک آن میتوانید کمبود ویتامین یا مواد مغذی در بدنتان را شناسایی کنید و با مصرف مکملهای تغذیهای و ویتامینها کمبود را برطرف کنید و درد زانو را از بین ببرید.
1) ویتامینهایی که کمبود آنها به عضلات یا مفاصل شما آسیب میرساند
مصرف خودسرانه ویتامینها توصیه نمیشود؛ زیرا برخی از آنها در صورت مصرف بیرویه در بدن رسوب میکنند یا مشکلات متعددی را برای سلامتی افراد ایجاد میکنند. بااینحال بهتر است بدانید کمبود چه ویتامینی باعث زانو درد می شود؟ در ادامه میتوانید فهرستی خلاصه از ویتامینهای موردنیاز بدن را ببینید که کمبود آنها باعث آسیبدیدگی مفاصل، عضلات، رباطها یا تاندونها خواهد شد.
- ویتامین D
- ویتامین C
- ویتامین E
- کلسیم
- امگا 3
- ویتامینهای گروه داروی زانو B
- سلنیوم
2) دمنوشها و گیاهان خوراکی مفید برای درد زانو
بهجز ویتامینها راه دیگری نیز برای درمان بیماریهای مرتبط با زانو وجود دارد و آن استفاده از انواع داروی گیاهی برای زانو درد است. برخی داروهای گیاهی خوردنی یا نوشیدنی هستند؛ اما بعضی از آنها برای استعمال خارجی و ماساژ دادن زانو تجویز میشوند. فهرست زیر گیاهان خوراکی را نشان میدهند که شما میتوانید برای کاهش درد یا التهاب از آنها استفاده کنید. این گیاهان قابلاستفاده در غذا هستند اما میتوانید برخی از آنها را بهعنوان دمنوش نیز مصرف کنید.
- زیره سیاه
- رازیانه
- تخم شنبلیله
- میخک
- دارچین
- سرکه سیب
چای سیاه خواص کمی دارد ولی شما میتوانید با اضافه کردن دارچین، زنجبیل، میخک یا ترکیبی از آنها یک نوشیدنی ضدالتهابی و مفید برای زانو درد داشته باشید. البته طبع گرم این ادویهها شما را آزار میدهد یا طعم تند آنها را دوست ندارید، چای سبز و چای بابونه درمان طبیعی زانو درد هستند و با داشتن مواد آنتیاکسیدان بهترین جایگزین برای چای سیاه محسوب میشوند.
3) ماساژ بهترین راه برای تسکین درد نواحی اطراف زانو
شما میتوانید از انواع گیاهان دارویی برای ماساژ دادن زانوی آسیبدیده و درمان ورم زانو استفاده کنید. شما میتوانید با برش دادن یک لیموی تازه، آن را روی زانوی آسیبدیده بمالید و بعدازآن بخشهای متورم را ماساژ دهید یا با باند لیمو را برای چند ساعت به زانوی خود ببندید تا التهاب را کاهش دهد. از دیگر گیاهانی که با خاصیت کاهندگی التهاب شهرت دارد، آلوئهورا است که ژل آن برای ماساژ دادن انتخابی مناسب محسوب میشود.
اگر استفاده از گیاهان و ترکیبات آنها برایتان دشوار است یا نگران آلرژیهای پوستی هستید، میتوانید از کرمهای آمادهای که در عطاریها موجود هستند، برای ماساژي دادن زانو استفاده کنید. البته برای اطمینان بیشتر نسبت به محصولی که مصرف میکنید، بهتر است از برندهای معتبر پماد برای درد زانو خریداری کنید و در میان محصولات موجود در بازار به دنبال پمادهایی با پایه گیاهی باشید.
پیش از اینکه بیماری مزمن و غیرقابلدرمان شود، از پزشک متخصص کمک بگیرید
درمان خانگی آرتروز زانو و دیگر بیماریهایی که منجر به بروز درد در نواحی زانو و اطراف آن میشوند، برای 24 ساعت اول آسیبدیدگی تا یک هفته بعدازآن هستند. شما باید در بازه زمانی 24 ساعت تا 48 ساعت بعد از آسیبدیدگی تأثیر درمانهای خانگی و کاهش درد یا تورم را احساس کنید. اگر بعد از 24 ساعت هیچ تغییر مشاهده نکردید یا وضعیت زانو و درد آن بدتر شد، باید به متخصص مراجعه کنید و از روشهای پزشکی برای درمان کمک بگیرید.
1. تمرینات فیزیوتراپی و حرکات کششی استاندارد
افرادی که در ناحیه زانو دچار آسیبدیدگی هستند، با دریافت یک برنامه تمرینی اصولی از یک متخصص، فیزیوتراپ یا مربی حرفهای میتوانند تمریناتی را برای درمان سریع زانو درد در خانه انجام دهند. گاهی آسیبدیدگی شدید است یا درد زیاد مانع انجام صحیح تمرینات ورزشی در منزل خواهد بود و توصیه میشود برای انجام تمرینات ورزشی نزد فیزیوتراپ بروید.
در جلسات فیزیوتراپی تمرینات کششی و قدرتی خاصی با توجه به شرایط شما انتخاب میشوند و گاهی داروهای مسکن به کمک بیمار میآیند. برخلاف ورزش در خانه که باید بدون مسکن انجام شود، در جلسات فیزیوتراپی انواع کاهندههای التهاب، داروهای استروئیدی یا مسکنها برای شما تجویز میشوند که انجام تمرینات ورزشی زانو درد را آسانتر میکنند.
2. جراحی زانو آخرین گزینه برای درمان دردهای مفصلی
اکثر افرادی که به زانو درد مبتلا هستند، نیازی به جراحی ندارند و با روشهای جایزگزین مانند استراحت و تمرینات ورزشی درمان میشوند؛ اما اگر درد شدید باشد یا سایر روشهای درمانی بیتأثیر باشند، پزشک پیشنهاد جراحی را ارائه میکند. بهطورمعمول جراحی برای درمان بیماریهایی مانند شکستگی استخوان، آرتریت شدید یا آسیبدیدگی رباط پیشنهاد میشود.
اگر درد یا سایر علائم در شما بر توانایی ایستادن، راه رفتن و حرکت شما اثر میگذارند، پزشک پیشنهاد تعویض مفصل زانو را ارائه میکند. جراحی تعویض مفصل زانو یا آرتروپلاستی روشی است که در آن بخشی از مفصل زانو یا تمام آن تعویض میشود. جراحی آرتروپلاستی بیشتر به افرادی توصیه میشود که بیماری آرتریت داشته باشند و مفصل زانو از بین رفته باشد.
چه زمانی باید برای تشخیص یا درمان به پزشک مراجعه کنیم؟
در شرایطی که آسیبدیدگی خفیف باشد، با چند روز استراحت و دوری از فعالیتهای شدید درد تسکین مییابد و دیگر علائم و نشانههای بیماری زانو برطرف میشوند. در این شرایط با استفاده از روشهای خانگی یا کمکگرفتن از ورزشهای مفید برای زانو درد میتوانید سرعت بهبودی را بالا ببرید. اگر آسیبدیدگی شدید یا بیماری مزمن باشد، روشهای خانگی و تمرینات ورزشی اندکی از درد زانو را تسکین میدهند ولی برای درمان زانو مؤثر نیستند.
اگر علائم بیماریهای زانو مانند ناتوانی در ایستادن یا خم و راست کردن زانو شدید است و با گذشت 24 از آسیبدیدگی هیچ بهبودی مشاهده نمیشود، باید برای یافتن علاج زانو درد و درمان بیماری به پزشک متخصص مراجعه کنید. در 24 ساعت اولیه پس از آسیب اگر تب دارید، تورم و التهاب شدید است یا درد طاقتفرسا و غیرقابلتحمل میشود، نیازی به صبر کردن نیست و باید سریع نزد پزشک بروید.
چگونه مشکلات زانو تشخصی داده میشود؟ چه آزمایشهایی برای بررسی علل درد زانو وجود دارند؟
برای تشخیص آسیبدیدگی زانو دو روش خانگی و پزشکی وجود دارد. زمانیکه تورم و قرمزی را مشاهده میکنید یا متوجه تغییر شکل ظاهری پاها میشوید، آسیبدیدگی زانو مشخص میشود. از دیگر علائم زانو درد که نشانهای برای بیماریهای جدی بهشمار میرود، ناتوانی زانو در تحمل وزن بدن شما است.
اگر هنگام خم و راست کردن زانو با مشکل مواجه هستید یا درد دارید، باید به آسیب دیدن جدی زانو مشکوک شوید. درمجموع تشخیص خانگی قدم اول برای پی بردن به زانو درد یا نشانههای آن است و برای تشیص علت اصلی باید به پزشک متخصص مراجعه کنید و با کمک آزمایشهای پزشکی به بررسی علل زانو درد بپردازید.
تصویربرداری با کمک اشعه ایکس
در تصویربرداری اشعه ایکس از امواج الکترومغناطیسی برای ثبت تصویر بافتهای داخلی، استخوانها و اندامها استفاده میشود. برای افرادی که به آسیبدیدگیهای عضلات اطراف زانو یا رباطها مشکوک هستند، این نوع عکسبرداری توصیه میشود.
MRI یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی
در شرایطی که به بررسی دقیقتر نیاز است، از تصویربرداری MRI استفاده میشود. در این نوع عکسبرداری آهنربایی بزرگ فرکانسهای رادیویی و کامپیوتری را به سمت بدن بیمار میفرستد و تصویری دقیق از اندامها و ساختار بدن را ثبت میکند. در تصویربرداری MRI جزئیات بیشتری قابلمشاهده هستند و در شرایطی که دلیل بیماری با کمک عکس اشعه ایکس قابلتشخیص نباشد، از این نوع عکسبرداری برای بررسی دلیل زانو درد استفاده میشود.
سیتیاسکن یا اسکن توموگرافی کامپیوتری
سیتیاسکن نیز به نسبت اشعه ایکس معمولی جزئیات بیشتری را ثبت میکند ولی به نسبت MRI محدوده کوچکتری را پوشش میدهد. در شرایطی که محل آسیبدیدگی مشخص است، برای بررسی جزئیات از سیتیاسکن استفاده میشود.
آرتروسکوپی یک روش کم تهاجمی برای نمونهبرداری
وقتی درد مفتصل زانو دارید، آرتروز و تخریب مفصل اولین بیماری است که به ذهن پزشک میرسد؛ اما بیماریهای دیگری هم هستند که منجر به آسیبهای استخوانی یا مفصلی میشوند که جدیترین و خطرناکترین آنها سرطان استخوان است. برای اطمینان از نوع بیماری باید از مفصل نمونهبرداری شود و این کار با کمک لوله نوری کوچکی با نام آرتروسکوپ انجام میشود که از طریق یک برش کوچک وارد مفصل خواهد شد.
اسکن استخوان رادیونوگلئید یا پرتو برداری هستهای
یک تکنیک تصویربرداری که دقت بسیار بالایی دارد، اسکن استخوان رادیونوکلئید است که با با کمک آن فعالیت سلولهای درون استخوان مشخص میشود. این نوع عکسبرداری بیشتر برای بیماری سرطان کاربرد دارد و هنگام انجام آن مقدار کمی ماده رادیواکتیو به جریان خون فرد تزریق میشود تا بافتها توسط اسکنر قابلشناسایی باشند.
آیا زانو درد را باید جدی گرفت؟
بااینکه زانو درد یک بیماری رایج است و افراد زیادی هستند که آن را تجربه میکنند؛ ولی کنار آمدن با این بیماری آسان نیست و مشکلات زیادی را برای زندگی روزمره بیمار به وجود میآورد. با توجه به اینکه یکی از مهمترین دلایل ابتلا به زانو درد در سنین پایین اضافهوزن و چاقی است، کودکان و نوجوانان نیز در معرض ابتلا به آن قرار دارند. اگر زانودرد در مراحل اولیه شناسایی شود و برای رفع آن اقدام کنید، درمان میشود؛ اما اگر اقدامات درمانی را به تأخیر بیندازید، شدت بیماری افزایش مییابد و درنهایت به یک بیماری مزمن و غیرقابل درمان تبدیل خواهد شد.
در مقالهای که از سایت اول کلینیک خواندید، تمامی دلایل شایع یا کمتر رایجی را که منجر به بروز زانو درد میشوند، بررسی کردیم. همینطور سادهترین روشهای شناسایی علت درد در نواحی زانو را به شما معرفی کردیم تا در کوتاهترین زمان ممکن بتوانید برای درمان اقدام و از مزمن شدن بیماری جلوگیری کنید. برای درمان انواع درد زانو روشهای خانگی و پزشکی متنوعی وجود دارند که با توجه به نوع بیماری و شدت آسیب انتخاب میشوند. اگر شما هم جزو 80 درصد افرادی هستید که تجربه درد در ناحیه زانو را داشتهاند، کدام روش پیشگیری و درمان را مؤثر میدانید؟
سوالات شما در خصوص زانو درد
چگونه بفهمیم زانو درد جدی است و نیاز به درمانهای پزشکی دارد؟
در شرایطی که درد با تغییر شکل زانو همراه است یا پای شما توانایی تحمل وزن بدنتان را ندارد، باید برای بررسی علت زانو درد به پزشک مراجعه کنید. قفل شدن زانو هنگام خم و راست شدن، قرمزی و التهاب یا تورم از دیگر نشانههایی هستند که آسیب جدی زانو را نشان میدهند.
راههای تسکین درد زانو چیست؟
زمانیکه متوجه زانو درد شدید، باید فعالیتهای بدنی بهویژه آنهایی که شدید هستند یا فشار زیادی به زانو وارد میکنند، متوقف کنید. در روز اول آسیب از کمپرس سرد برای کاهش تورم و التهاب استفاده کنید و پای آسیبدیده را بالاتر از سطح بدنتان قرار دهید.
چه دلایلی باعث بروز زانو درد میشوند؟
افزایش سن و ضربه یا فشار مکرر از شایعترین دلایل بروز درد در نواحی زانو هستند که مشکلاتی مانند آرتروز، شکستگی استخوان، بورسیت یا تاندونیت را به وجود میآورند. اضافهوزن و چاقی دلیل شایع دیگری است که باعث آسیب به مفاصل و عضلات زانو میشود و نیاز به درمان سریع دارد.
با درد و آسیبدیدگی زانو از انجام چه ورزشهایی اجتناب کنیم؟
ورزشهایی که به مفصل زانو فشار میآورند، برای افرادی با آسیبدیدگی زانو ممنوع هستند. ورزشهایی که شامل پریدن، دویدن یا توقفهای ناگهانی باشند مانند بسکتبال، تنیس یا فوتبال در این دستهبندی قرار میگیرند. ورزشهایی که نیاز به بلند کردن وزنههای سنگین دارند یا امکان ضربه خوردن زانو وجود دارد، برای افرادی که در ناحیه زانو احساس درد میکنند، مناسب نیست.