عضلات کمر وظیفه خم شدن و چرخش باسن را در حین راه رفتن و همچنین حمایت از ستون فقرات دارند. اعصاب در ناحیه کمر تامین کننده اعصاب حسی و حرکتی عضلات در لگن و پاها هستند. درد پایین کمر یکی از متداولترین مشکلات دربخش کمر و پشتی بدن است که معمولاً در پایین مهرهها، احساس میشود. این نوع درد میتواند به صورت تیز و یا مزمن، شدید یا خفیف باشد و اغلب با حرکتهای بدن، مانند خم شدن، یا برداشتن اشیاء سنگین، شدت درد افزایش یابد.
درد پایین کمر ممکن است ناشی از فتق دیسک، تنگی کانال نخاعی، اسپاسم عضلانی، آسیبهای استخوانی، یا بیماریهای التهابی یا مشکلات کیلوی، آپاندیس، پانکراس و… باشد. علائم درد پایین کمر شامل درد شدید یا خفیف در ناحیه پایین مهرهها، تنش عضلاتی، محدودیت در حرکت، و در برخی موارد درد سیاتیک باشد که به سمت پاها منتشر میشود. در این مطلب از سایت اول کلینیک به بررسی علائم و علت درد پایین کمر میپردازیم.
علائم درد پایین کمر
شناسایی و توصیف علائم میتواند به تشخیص دقیقتر علت درد پایین کمر و برنامه درمانی مؤثر منجر شود. کمردرد معمولاً با ترکیبی از علائم زیر مشخص میشود:
- درد موضعی در ناحیه پایین کمر: احساس درد مداوم یا متناوب که میتواند شدید یا ملایم باشد؛ این درد به صورت تیر کشیدن یا سوزش احساس شود.
- دردی که به سایر نقاط منتشر میشود: درد ممکن است به باسن، رانها یا ساق پاها منتشر شود، به خصوص در صورت ابتلا به درد سیاتیک
- سفتی و کاهش دامنه حرکت: احساس سفتی در عضلات کمر که میتواند حرکت را محدود کند؛ مشکل در خم شدن، ایستادن یا نشستن طولانیمدت نیز ایجاد میشود.
- تشنج یا اسپاسم عضلانی: انقباضات ناگهانی و دردناک عضلات که ممکن است در پاسخ به حرکت یا فعالیت بدنی رخ دهد.
- احساس بیحسی یا گزگز: احساس بیحسی، سوزن سوزن شدن یا ضعف در ناحیه کمر و پاها در صورت فشار بر روی اعصاب.
- کاهش توانایی انجام فعالیتهای روزمره: مشکل در انجام فعالیتهای معمولی مانند بلند کردن اجسام، خم شدن، یا راه رفتن.
- درد هنگام تغییر وضعیت: افزایش درد هنگام تغییر وضعیت از نشسته به ایستاده یا برعکس.
- درد پس از نشستن طولانیمدت: درد و سفتی کمر پس از نشستن طولانی، به خصوص در صورتی که وضعیت نشستن مناسب نباشد.
بیشتر بخوانید: فرق دیسک کمر با سیاتیک
علت درد پایین کمر چیست؟
علت درد پایین کمر در افراد بسیار متفاوت است؛ در برخی موارد یک مشکل جدی زمینه ساز درد پایین کمر شده است و در مواردی
بروز مشکل در ستون فقرات
اختلالات ستون فقرات میتواند منجر به التهاب، گرفتگی عصب و در نهایت درد پایین کمر شود. برخی از شایعترین اختلالات ستون فقرات که افراد را تحت تاثیر قرار میدهد عبارتند از:
- تنگی نخاع: تنگی نخاع به وضعیتی اشاره دارد که در آن طناب نخاعی باریک میشود و به اعصاب نخاعی در کانال نخاعی مهرهای ستون فقرات فشار وارد میکند.
- برآمدگی یا فتق دیسک: برآمدگی یا فتق دیسک زمانی رخ میدهد که دیسک بین مهرهای آسیب میبیند. در این وضعیت دیسک از جای خود خارج شده و به اعصاب نخاعی در کانال نخاعی فشار وارده کرده و منجر به درد پایین کمر میشود.
- اسپوندیلولیستزیس: اسپوندیلولیستزیس (سرخوردگی مهره) وضعیتی است که در آن که یک مهره جابجا شده و سبب ناپایداری ستون فقرات میشود.
- شکستگی ستون فقرات: شکستگی مهرههای ستون فقرات معمولاً در اثر ضربه ناگهانی مانند تصادف رانندگی ایجاد میشود.
- اسکولیوز: اسکولیوز به انحنای غیر معمول ستون فقرات اشاره دارد. هر گونه انحراف ستون فقرات از ساختار طبیعی خود منجر به درد کمر و یا گردن میشود.
- بیماری دژنراتیو دیسک: دژنراتیو به معنای پیشرونده است. بیماری دژنراتیو به وضعیتی اشاره دارد که در آن یک بیماری به مرور شدت مییابد و درمان آن مشکل است. بیماری دژنراتیو دیسک به وضعیتی اشاره دارد که در آن دیسک دچار پارگی و ساییدگی شده و در نهایت به کمردرد منجر میشود. به صورت کلی بیماری دژنراتیو دیسک به کمردرد ناشی از ساییدگی و پارگی دیسک بین مهرهای ناشی از افزایش سن اشاره دارد.
- تومور ستون فقرات: تومور ستون فقرات میتواند بر روی اعصاب ستون فقرات فشار آورده و باعث کمردرد شود.
- آسیب به ستون فقرات در دوران کودکی: آسیبهای ستون فقرات که در دوران کودکی رخ داده است، میتواند در سالهای بعد سبب درد پایین کمر شود. برخی از این آسیبها مانند ضربه به مهرههای کمری، وضعیت نادرست نشستن و… میتواند ساختار ستون فقرات را تحت تاثیر قرار دهد.
بیشتر بخوانید: دیسک کمر در بارداری
کشیدگی یا رگ به رگ شدن کمر
کشیدگی کمر و رگ به رگ شدن از علل بسیار شایع کمردرد در زنان و مردان است. کشیدگی در کمر زمانی رخ میدهد که برخی از عضلات و یا تاندونهای ستون فقرات آسیب ببیند. منظور از آسیب این است که بافت ممکن است دچار کشیدگی، پارگی یا پیچ خوردگی شود که معمولاً به دلیل کشیده شدن بیش از حد ستون فقرات است. معمولاً رگ به رگ شدن با کشیدگی اشتباه گرفته میشود، اما رگ به رگ شدن کمر بر روی رباطهای ستون فقرات تأثیر میگذارد، نه ماهیچهها یا تاندونها. در این وضعیت، رباطها به دلیل فشار بیش از حد روی کمر دچار کشیدگی یا پارگی میشوند.
بیماری زمینهای از علل شایع کمردرد در مردان
طیف گستردهای از بیماریهای زمینهای ممکن است باعث ایجاد کمر درد مردان شود. شایعترین این بیماریها آرتریت، اختلالات خواب، زونا، سنگ کلیه و عفونت کلیه است.
- آرتریت: به التهاب مفاصل اشاره دارد. بسیاری از انواع مختلف آرتریت روی مفاصل فاست ستون فقرات تاثیر میگذارند، مانند آرتروز. به طور معمول، آرتریت ستون فقرات باعث کمردرد مزمن میشود.
- اختلالات خواب: اختلال خواب میتواند فرآیندهای ترمیم طبیعی بدن که در زمان خواب اتفاق میافتد را به تاخیر بیندازد و سبب کمردرد شود. هنگام خواب، بدن هورمون رشد ترشح میکند که بافت آسیب دیده را بهبود میبخشد و از درد جلوگیری میکند. افرادی که برنامه خواب نامنظم دارند، هورمون رشد کافی دریافت نمیکنند که همین امر سبب تشدید کمردرد میشود.
- زونا: زونا یک عفونت ویروسی است که توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد میشود. زونا باعث ایجاد بثورات دردناک و تاولزا میشود. در برخی از بیماران، زونا همچنین منجر به سوزش، درد، و یا کمردرد میشود.
- مشکلات کلیوی: مشکلات کلیوی از جمله سنگ کلیه و عفونت کلیه، میتواند باعث کمردرد شدید شود.
بیشتر بخوانید: نظرات در مورد کمربند پلاتینر
وضعیت بدنی نامناسب
وضعیت نامناسب در یک بازه زمانی طولانی مدت منجر به درد پایین کمر میشود. وضعیت نامناسب باعث میشود تا ستون فقرات از تراز خود خارج شود. همچنین وضعیت بدنی نامناسب بر ساختارهای ستون فقرات فشار وارد کرده و روند ساییدگی و پارگی ستون فقرات را سرعت میبخشد.
چاقی
اضافه وزن یا چاقی یک عامل خطر کلیدی برای درد پایین کمر است. وزن اضافی بر ساختار ستون فقرات تأثیر میگذارد و با گذشت زمان، این بار اضافی منجر به کمردرد خواهد شد.
فعالیت بدنی و عادات سبک زندگی
فعالیتها و عادات نادرست شامل بلند کردن اجسام سنگین، نشستن طولانی مدت و ورزشهای شدید است. این فعالیتها اثرات منفی قابل توجهی به ساختارهای ستون فقرات و همچنین رباطها، ماهیچهها و تاندونها میگذارند. در بیشتر موارد، تصادفات و آسیبهای ورزشی منجر به آسیب ناگهانی کمر میشود. اما، حتی اقدامات ساده روزمره، مانند بلند کردن نامناسب یک جسم سنگین یا چرخاندن نامناسب کمر هنگام برداشتن یک جسم، ممکن است سبب آسیبهای شدید به کمر شود. همچنین تحمل بار فیزیکی سنگین در طولانی مدت روی ستون فقرات تاثیر میگذارد و شروع بیماریهای ستون فقرات مانند بیماری دیسک دژنراتیو یا درد پایین کمر را تسریع و تشدید میکند.
علت درد دنبالچه چیست؟
درد دنبالچه که به آن کوکسیدینیا (Coccydynia) نیز گفته میشود، میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. این ناحیه شامل چند مهره انتهایی ستون فقرات است و به دلیل ساختار و موقعیت خود، به عواملی مانند آسیبهای فیزیکی، فشار یا بیماریها حساس است. در زیر علل شایع درد دنبالچه اشاره شده است:
- آسیب فیزیکی: ضربه مستقیم، زایمان
- فشار یا تنش مکرر: نشستن طولانیمدت، فعالیتهای ورزشی
- بیماریها و شرایط پزشکی: دیسک کمر، عفونتها، تومورها
- التهاب و عفونت: کوکسیدینیا ایدیوپاتیک ، آرتریت
- ناهنجاریهای مادرزادی
بیشتر بخوانید: کمر درد و ترشح رحم
انواع درد پایین کمر
درد پایین کمر میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. درد پایین کمر به چند دسته کلی تقسیم میشود که هر کدام ویژگیها و علل خاص خود را دارند. در ادامه به انواع اصلی درد پایین کمر پرداخته میشود:
- درد مکانیکی: ناشی از فشار بیش از حد به عضلات، لیگامانها یا مفاصل کمر.
- درد نوروپاتیک: ناشی از فشار یا آسیب به اعصاب.
- درد التهابی: ناشی از التهاب در مفاصل یا بافتهای کمر.
- درد ارجاعی: ناشی از مشکلات در سایر قسمتهای بدن که به ناحیه کمر ارجاع میشود.
- درد ضربهای: ناشی از آسیبهای فیزیکی به دلیل حوادث یا ضربههای فیزیکی.
- درد ناشی از عفونت: ناشی از عفونتهای مختلف در ناحیه کمر یا ستون فقرات.
- درد مزمن: درد مزمنی که دلیل خاصی برای آن یافت نمیشود و میتواند نتیجه عوامل مختلفی باشد.
درد پایین کمر سمت راست
کمردرد در سمت راست میتواند ناشی از کشیدگی عضلانی یا مشکل عصبی با منشاء ستون فقرات باشد. اما در موارد دیگر، درد پایین کمر سمت راست ممکن است به دلیل شرایط بیماری در سایر اندام باشد. به استثنای کلیهها، بیشتر اندامهای داخلی در جلوی بدن قرار دارند، اما میتوانند باعث ایجاد دردی شوند که به کمر نیز منتشر شود. اعصاب برخی از این ساختارهای داخلی، از جمله تخمدانها، رودهها و آپاندیس، اعصاب مشترکی با بافتها و رباطهای پشت یا کمر دارند. این اندامها در قسمت پایین سمت راست بدن قرار دارند، به همین دلیل ممکن است در سمت راست پایین کمر نیز درد داشته باشید.
- آپاندیسیت: التهاب آپاندیس باعث درد شدید و ناگهانی در سمت راست پایین شکم میشود که در ناحیه کمر نیز احساس میشود.
- مشکلات کبد و کیسه صفرا: التهاب یا سنگ کیسه صفرا باعث درد در ناحیه پایین کمر سمت راست میشود.
- مشکلات رودهای: بیماریهایی مانند سندروم روده تحریکپذیر (IBS) یا بیماری التهابی روده ممکن است به درد در ناحیه پایین کمر سمت راست منجر شود.
- کلیهها: سنگ کلیه یا عفونت کلیه (پیلونفریت) میتواند باعث درد در ناحیه پایین کمر سمت راست شود.
- کیست تخمدان: وجود کیست در تخمدان سمت راست میتواند باعث درد کمر در همان سمت شود.
- اندومتریوز: رشد بافت رحمی خارج از رحم به درد در ناحیه پایین کمر سمت راست منجر میشود.
- دیسک کمر: پارگی یا برآمدگی دیسک کمر باعث فشار بر عصبها و ایجاد درد در سمت راست کمر میشود.
- بارداری: کمردرد، در دو طرف ستون فقرات، در دوران بارداری شایع است. کمردرد میتواند در اوایل بارداری شروع شود، زیرا بدن شما هورمونی به نام ریلکسین تولید میکند که باعث شل شدن رباطهای بدن و درنتیجه درد کمر می شود.
درد پایین کمر سمت چپ
درد پایین کمر سمت چپ ممکن است به دلایل مختلفی باشد، که عبارتند از:
- آرتروز: آرتروز کمر مان التهاب مفاصل ستون فقرات است که منجر به درد موضعی در سمت چپ کمر شود.
- سندروم فاست: التهاب مفاصل مهرههای ستون فقرات باعث درد موضعی در ناحیه پایین کمر سمت چپ میشود.
- سیاتیک: فشار بر روی عصب سیاتیک، که از پایین کمر شروع شده و به سمت پاها امتداد دارد، میتواند درد را در سمت چپ کمر و پا ایجاد کند.
- تنگی کانال نخاعی: باریک شدن کانال نخاعی منجر به فشار بر روی اعصاب و درد در ناحیه پایین کمر سمت چپ میشود.
- مشکلات رودهای: یبوست و کمر درد ممکن است با یکدیگر در ارتباط باشند. بیماریهایی مانند سندروم روده تحریکپذیر (IBS)، بیماری التهابی روده یا یبوست شدید ممکن است به درد در ناحیه پایین کمر سمت چپ منجر شود.
- مشکلات پانکراس: التهاب یا مشکلات دیگر در پانکراس میتواند باعث درد در ناحیه پایین کمر سمت چپ شود.
- کیست تخمدان: وجود کیست در تخمدان سمت چپ باعث درد کمر در همان سمت میشود.
- اندومتریوز: رشد بافت رحمی خارج از رحم به درد در ناحیه پایین کمر سمت چپ منجر میشود.
- عفونتهای لگنی: عفونت در ناحیه لگن ممکن است باعث درد پایین کمر در سمت چپ شود.
درد پایین کمر وسط
درد پایین کمر وسط ممکن است به دلایل گوناگونی اتفاق بیافتد، که شامل موارد زیر میشود:
- کشیدگی یا اسپاسم عضلانی: فعالیت بدنی شدید، بلند کردن اجسام سنگین یا حرکات ناگهانی منجر به کشیدگی عضلات یا اسپاسم در ناحیه پایین کمر شود.
- دیسک کمر: پارگی یا برآمدگی دیسک بین مهرهها باعث فشار بر عصبها و ایجاد درد در وسط پایین کمر خواهد شد.
- آرتروز: التهاب مفاصل ستون فقرات ممکن است منجر به درد موضعی در وسط کمر شود.
- اسکولیوز: انحراف غیرطبیعی ستون فقرات منجر به درد در ناحیه میانی کمر میشود.
- سیاتیک: فشار بر روی عصب سیاتیک که درد را در ناحیه پایین کمر و به سمت پاها منتشر کند.
- تنگی کانال نخاعی: باریک شدن کانال نخاعی میتواند منجر به فشار بر روی اعصاب و درد در ناحیه پایین کمر شود.
درد پایین کمر زنان
درد پایین کمر در زنان میتواند ناشی از مشکلات مختلفی باشد که برخی از آنها مختص شرایط و تغییرات فیزیولوژیکی زنان است.
- اندومتریوز: رشد بافت رحمی خارج از رحم منجر به درد شدید در ناحیه لگن و کمر میشود.
- فیبروم رحم: تودههای غیرسرطانی در رحم ممکن است باعث درد و فشار در ناحیه پایین کمر شوند.
- بیماری التهابی لگن (PID): عفونت دستگاه تناسلی درد در ناحیه پایین کمر و لگن را ایجاد میکند.
- کیست تخمدان: کیستهای تخمدان باعث درد در ناحیه پایین کمر و شکم میشوند.
- دیسمنوره: درد قاعدگی که ممکن است به ناحیه پایین کمر انتشار یابد.
- بارداری: افزایش وزن و تغییر مرکز ثقل بدن در دوران بارداری باعث درد در ناحیه پایین کمر میشود.
- بیماریهای بارداری: مشکلاتی مانند پرهاکلامپسی میتوانند باعث درد کمر در دوران بارداری شوند.
- نوسانات هورمونی: تغییرات هورمونی در طول چرخه قاعدگی باعث درد در ناحیه پایین کمر میشود.
- عفونتهای ادراری: عفونتهای مثانه یا کلیه میتوانند باعث درد در ناحیه پایین کمر شوند.
- یبوست: مشکلات گوارشی مانند یبوست به درد در ناحیه کمر منجر میشوند.
درد پایین کمر عفونی
در ادامه برخی از انواع عفونتها و شرایطی که میتوانند منجر به درد پایین کمر شوند، ذکر شدهاند:
- پیلونفریت: عفونت کلیه پیلونفریت نامیده میشود که باعث درد شدید در ناحیه پایین کمر خواهد شد. این درد معمولاً در یک طرف کمر حس میشود و ممکن است با تب، لرز و تکرر ادرار همراه باشد.
- سیستیت: التهاب و عفونت مثانه سیستیت نامیده میشود که میتواند درد در ناحیه پایین کمر و لگن ایجاد کند.
- استئومیلیت: استئومیلیت عفونت استخوانی است که هر قسمتی از ستون فقرات را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث درد شدید و مزمن در ناحیه پایین کمر خواهد شد.
- دیسکیت: دیسکت به معنای عفونت ستون فقرات است که باعث درد شدید در ناحیه پایین کمر خواهد شد.
- آبسه اپیدورال نخاعی: آبسه اپیدورال نخاعی عفونت و تجمع چرک در فضای اپیدورال نخاع نامیده میشود که ممکن است باعث درد شدید کمر و نشانههای عصبی شود.
- بیماری التهابی لگن (PID): بیماری التهابی لگن به نام عفونت دستگاه تناسلی زنان شناخته میشود که میتواند باعث درد در ناحیه پایین کمر و شکم شود.
- آبسه تخمدان یا لولههای فالوپ: تجمع چرک به دلیل عفونت در تخمدان یا لوله فالوپ میتواند باعث درد شدید در ناحیه پایین کمر و شکم شود.
- آبسههای داخل شکمی: عفونتهای داخل شکمی میتوانند به ناحیه پایین کمر منتشر شوند و درد ایجاد کنند.
درمان درد پایین کمر
کمردرد معمولاً با استراحت، یخ و مسکنهای بدون نسخه بهتر میشود. پس از چند روز استراحت، میتوانید به فعالیتهای عادی خود بازگردید. فعال ماندن باعث افزایش جریان خون در ناحیه میشود و به بهبودی شما کمک میکند. سایر درمانهای کمردرد به علت آن بستگی دارد. آنها عبارتند از:
دارودرمانی درد پایین کمر
داروهای مختلفی به عنوان مسکن کمر درد تجویز می شوند که در درمان درد پایین کمر موثر هستند، از آن میان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) یا داروهای تجویزی برای تسکین درد معمولا سبب کاهش درد پایین کمر میشوند. یبوپروفن یا ناپروکسن سدیم به کاهش درد پایین کمر کمک میکند.
- اگر کمردرد خفیف تا متوسط با مسکنها بهبود نیافت، مصرف شل کننده عضلانی ممکن است موثر واقع شود.
- داروهای حاوی مواد افیونی، مانند اکسی کدون یا هیدروکودون، ممکن است برای مدت کوتاهی با نظارت دقیق پزشکی برای درمان درد پایین کمر استفاده شوند.
- داروهای ضد افسردگی به ویژه دولوکستین (Cymbalta) و داروهای ضد افسردگی سه حلقهای، مانند آمی تریپتیلین – نشان دادهاند که کمردرد مزمن را تسکین میدهند.
فیزیوتراپی و درمان درد پایین کمر
فیزیوتراپی کمر با تقویت ساختار عضلات کمک میکند تا عضلات به خوبی از ستون فقرات حمایت کنند. فیزیوتراپی همچنین انعطافپذیری را بهبود میبخشد و به شما کمک میکند تا از آسیب بعدی که به دلیل سفتی عضلات ممکن است رخ بدهد، جلوگیری کنید.
درمان دستی برای درمان درد پایین کمر
درمان دستی روش درمانی عملی است که عضلات را تقویت کرده، درد را کاهش داده و وضعیت ستون فقرات را بهبود میبخشد. برخی از تکنیکهای درمان دستی شامل موارد زیر است:
- کایروپراکتیک: تنظیمات کایروپراکتیک تنظیمات و تنظیم مهرهها با استفاده از دست یا ابزارهای خاص برای بهبود تراز ستون فقرات و کاهش فشار بر اعصاب نامیده میشود که سبب بهبود حرکت مفاصل، کاهش درد و التیام اسپاسمهای عضلانی میشود.
- ماساژ درمانی (Massage Therapy): ماساژ درمانی استفاده از فشار و حرکات مختلف بر روی عضلات و بافتهای نرم برای کاهش تنش و درد نامیده میشود که منجر به کاهش تنش عضلانی، افزایش جریان خون و بهبود انعطافپذیری خواهد شد.
- موبیلیزاسیون مفصل (Joint Mobilization): موبیلیزاسیون مفصل حرکات ملایم و کنترلشده برای بهبود حرکت مفاصل است که سبب بهبود انعطافپذیری مفاصل، کاهش درد و افزایش دامنه حرکتی میشود.
- تکنیکهای کششی (Stretching Techniques): تکنیکهای کششی استفاده از حرکات کششی برای افزایش انعطافپذیری عضلات و کاهش تنش نامیده میشود که منجر به کاهش درد ناشی از کشیدگی عضلانی و افزایش دامنه حرکتی خواهد شد.
- رهاسازی عضلانی (Muscle Release Techniques): رهاسازی عضلانی اعمال فشار مستقیم بر نقاط ماشهای (trigger points) برای کاهش تنش و اسپاسم عضلانی است که سبب کاهش درد و تنش عضلانی و بهبود جریان خون میشود.
- درمان تراکشن (Traction Therapy): درمان تراکشن کشیدن و بلند کردن ستون فقرات برای کاهش فشار بر دیسکها و اعصاب درمان تراکشن نامیده میشود که سبب درمان فتق دیسک و کاهش فشار عصبی روی مهرههای کمری میشود.
تزریق استروئید برای کاهش درد پایین کمر
تزریق استروئید برای درمان درد پایین کمر یک روش درمانی است که در مواردی که درد پایین کمر به دلیل التهاب و تحریک عصبی ایجاد شده است، استفاده میشود. در این روش، یک ماده استروئیدی همراه با یک محلول به نقطه مورد نظر در نزدیکی مهرهها تزریق میشود. استروئیدها با کاهش التهاب و تحریک عصبی در ناحیه مورد نظر باعث کاهش درد و بهبود علائم میشوند.
بیشتر بخوانید: زانوبند زاپیامکس آلمانی
جراحی برای درمان درد پایین کمر
- برخی آسیبها و شرایط در ناحیه کمری نیاز به جراحی دارند. تکنیکهای جراحی برای درمان درد پایین کمر به شرح زیر هستند:
- دیسکتومی (Discectomy): در این روش،بخش آسیبدیده یا بیرونزده دیسک بین مهرهها حذف میشود، تا فشار وارده بر روی عصبها کاهش یابد.
- لامینکتومی (Laminectomy): در این روش، قسمتی از لامینا (پوشش استخوانی مهره) حذف میشود تا فضای بیشتری برای عصبها فراهم شود و فشار اعصاب نخاعی کاهش یابد.
- فیوژن ستون فقرات (Spinal Fusion): در این روش، دو یا چند مهره به یکدیگر متصل میشوند تا ستون فقرات تثبیت شود و از حرکت ناخواسته در آنها کاهش یابد.
- جراحی دیسک مصنوعی (Artificial Disc Replacement): در این روش، دیسک بیمار با یک دیسک مصنوعی جایگزین میشود تا حرکت طبیعی ستون فقرات حفظ شود.
- کیفوپلاستی و ورتبروپلاستی (Kyphoplasty and Vertebroplasty): در این روشها، سیمان استخوانی به مهرههای فشرده شده تزریق میشود تا استحکام آنها بهبود یابد و درد کاهش یابد.
هر یک از این روشها بسته به نوع درد و شرایط فرد، مورد استفاده قرار میگیرند و نیاز به ارزیابی دقیق از سوی یک پزشک متخصص دارند.
کلام آخر
درد پایین کمر به عنوان یکی از شایع ترین انواع کمر درد محسوب می شود که ممکن است دردی ناشی از خستگی، بیماری های ستون فقرات مثل تنگی کانال نخاعی، سیاتیک و … و یا ناشی از بیماری در سایر ارگان های بدن مثل کلیه، رحم، آپاندیس و یا پانکراس باشد. درد پایین کمر در مواردی کاملا قابل پیشگیری و درمان است؛ کاهش وزن، اتخاذ سبک زندگی سالم، فعالیت بدنی مناسب، حفظ وضعیت بدنی صحیح هنگام نشستن، ایستادن و انجام فعالیت های روزانه همگی می تواند از بروز و یا عود مجدد درد پایین کمر بکاهد. همچنین، مصرف مسکن های دارویی، فیزیوتراپی، ماساژ درمانی، تزریق و درنهایت جراحی کمر از راهکارهای درمانی عارضه درد پایین کمر است.
پرسش و پاسخ در مورد درد پایین کمر
1.درد پایین کمر نشانه چیست؟
تنگی کانال نخاعی، دیسک کمر، اسکولیز، تومور، رگ به رگ شدن، سنگ کلیه از شایع ترین علت درد پایین کمر است.
2.درد پایین کمر سمت راست نشانه چیست؟
التهاب آپاندیس، مشکلات کبد و کلیه، کیست تخمدان، اندومتریوز و دیسک کمر می توانند منجر به بروز درد پایین کمر سمت راست شوند.
3.درد پایین کمر سمت چپ بالای لگن نشانه چیست؟
آرتروز، سندروم فاست، سیاتیک، تنگی کانال نخاعی، مشکلات روده ای، مشکلات پانکراس، کیست تخمدان، اندومتریوز و عفونت لگن می توانند زمینه ساز درد پایین کمر سمت چپ شوند.
4.درد کمر و تخمدان نشانه چیست؟
اندومتریوز، فیبروم رحم، بیماری التهابی لگن (PID)، کیست تخمدان، دیسمنوره، بارداری، نوسانات هورمونی، عفونتهای ادراری، یبوست
منابع:
Lower Back Pain Symptoms, Diagnosis, and Treatment | Spine-health
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/low-back-pain
Back Pain After Sitting? Symptoms of Low Back Pain (webmd.com)
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906
https://www.spine-health.com/conditions/lower-back-pain/lower-back-pain-symptoms