آیا با تاثیر شگفت انگیز ناپروکسن برای کمر درد آشنا هستید؟ آیا میدانید ناپروکسن چگونه به سرعت سبب تسکین درد کمر میشود؟ ناپروکسن یکی از انواع داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی است که از طریق کاهش التهاب سبب تسکین دردهای شدید کمر میشود. همچنین علاوه بر کمر درد، این دارو برای تسکین دردهای قاعدگی، نقرص، زانو درد و روماتیسم مفصلی نیز تجویز میشود. علی رغم اثرات قابل توجه، برای اثرگذاری بهتر مصرف این دارو باید تحت شرایط خاص و در مدت زمان مشخصی صورت بگیرد.
از آنجایی که سلامت شما برای ما اهمیت زیادی دارد، در این مقاله از اول کلینیک قصد داریم در خصوص داروی ناپروکسن، موارد مصرف، عوارض، فواید و نحوه مصرف دوزهای مختلف این دارو صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا با در نظر گرفتن اطلاعات این مقاله روند درمان خود را بهتر ادامه بدهید.
آشنایی با داروی ناپروکسن برای کمردرد و تسکین دردهای مفصلی و التهابی
ناپروکسن یکی از موثرترین داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی است که فاقد کورتون و ضد درد و التهاب است. که از طریق مسدود کردن اثر آنزیم سیکلوکسیژناز، سبب کاهش ساخت ماده شیمیایی پروستاگلاندين و کاهش درد میشود. NSAIDها انواع مختلفی دارند و شامل: اسید استیل سالیسیلیک، دیکلوفناک، ایبوپروفن و ملوکسیکام هستند. ناپروکسن پروستاگلاندین نقش مهمی در ایجاد التهاب دارد. بدن پروستاگلاندین را در محل بافت آسیب دیده تولید میکند و از این طریق سبب قرمزی، تورم و درد میشود.
بیشتر بخوانید: قرص باکلوفن برای کمر درد
در داروخانهها این دارو به صورت قرص یا ناپروکسن سدیم موجود است. تفاوت عمده بین ناپروکسن و ناپروکسن سدیم در سرعت و میزان جذب آنهاست. ناپروکسن سدیم سریعتر(1 تا 2 ساعت) جذب میشود. در مقابل برای جذب ناپروکسن سدیم 2 تا 4 ساعت زمان نیاز است. بنابراین به بیمارانی که به دلیل التهاب درد شدیدی را تجربه میکنند، مصرف دارو ناپروکسن سدیم توصیه میشود.
جالب است که بدانید مصرف این دارو به دلیل خاصیت ضد التهاب و تسکین سریع دردهای شدید عضلانی، در دوران کرونا بسیار افزایش پیدا کرد؛ زیرا مصرف ناپروکسن ۲۵۰ و ۵۰۰ سبب کاهش تب، زانو درد، گردن درد و بدن درد میشود. در نظر داشته باشید به دلیل عوارض جانبی متعددی که این دارو دارد، باید از مصرف خودسرانه (بدون تجویز پزشک) قرص ناپروکسن برای درمان کمر درد و یا سایر مشکلات پرهیز کنید.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی دیسک کمر
موارد مصرف ناپروکسن 500 و 250 میلیگرمی
همانطور که اشاره شد، داروی ناپروکسن علاوه بر کاهش التهاب و درمان کمر درد، موارد مصرفی دیگری نیز دارد. مهمترین موارد مصرف ناپروکسن عبارتند از:
- روماتیسم مفصلی
- آرتروز
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- آرتریت
- تاندونیت
- بورسیت
- حملات نقرس
- درد عضلانی، کشیدگی و رگ به رگ شدن
- سردرد
- درد دندان
- دردهای قاعدگی
- تب
قبل از مصرف ناپروکسن برای کمر درد باید به چه مواردی توجه کنید؟
علی رغم اثرات فوق العاده مانند تسکین سریع کمر درد و گردن درد، مصرف نابه جای ناپروکسن ممکن است سبب خونریزی شدید معده و روده شود. خونریزی شدید بافتهای گوارش یکی از علل شوک و مرگ است. بنابراین افرادی که دچار شرایط خاصی هستندباید در زمان مصرف این دارو علائم و تغییرات بدن خود را دائما پایش کنند.
بیشتر بخوانید: قرص سلکوکسیب برای دیسک کمر
همچنین اگر تا به حال به مصرف بعضی از داروها مانند ناپروکسن حساسیت داشتهاید و پس از مصرف آسپرین یا NSAID دچار حملات آسم یا واکنش آلرژیک میشوید، نباید این دارو را مصرف کنید. توجه داشته باشید که برای مصرف کودک کمتر از 12 سال باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
افراد زیر قبل از مصرف ناپروکسن برای کمر درد باید دقت کنند:
- بیماران قلبی و دارای فشار خون بالا، کلسترول بالا
- افراد مبتلا به دیابت
- اشخاص سیگاری
- کسانی که سابقه حمله قلبی، سکته مغزی یا لخته شدن خون دارند.
- سابقه زخم معده یا خونریزی
- آسم
- بیماری کبد یا کلیه
- احتباس مایعات
- اگر در حال حاضر برای جلوگیری از حمله قلبی یا سکته آسپرین مصرف میکنید.
بیشتر بخوانید: شیاف کمر درد
قرص ناپروکسن برای کمر درد را چگونه باید مصرف کنید؟
اگر جزء افرادی هستید که از ناپروکسن برای کمر درد استفاده میکنید، باید به هشدارها و مواردی که توصیه شده قبل از مصرف این دارو در نظر بگیرید، توجه کنید. داروی ناپروکسن به صورتهای زیر مصرف میشود:
- قرص معمولی
- قرص با رهش طولانی(داروهایی که ماده موثره آنها به جای معده در روده آزاد میشود تا از آسیب به معده جلوگیری شود)
- شیاف
- سوسپانسیون(مایع)
اغلب پزشکان قرص ناپروکسن را برای درمان کمر درد و گردن درد به صورت هر 24 ساعت یک قرص تجویز میکنند. قرصهای دارای رهش طولانی معمولاً به صورت دو بار در روز تجویز میشود. همچنین برای درمان نقرس این دارو هر 8 ساعت مصرف میشود. دقت داشته باشید که باید برای نتیجه گیری بهتر و کاهش التهاب، این دارو را به طور مرتب و طبق توصیه پزشک مصرف کنید.
علی رغم اینکه ناپروکسن بدون نسخه پزشک به صورت قرص، کپسول و در داروخانه ها موجود است. اما چنانچه به نکات قبل از مصرف این دارو توجه نکنید، ممکن است با علائم و صدمات متعددی روبرو شوید. برای هضم بهتر در هنگام مصرف شکلهای مختلف ناپروکسن (ناپروکسن ۲۵۰ یا 500) یک لیوان کامل آب مصرف کنید. همچنین توصیه میشود جهت جلوگیری از بروز علائمی مانند: حالت تهوع، دل درد و مشکلات گوارشی این دارو همراه با غذا و با شیر مصرف گردد.
دقت داشته باشید کلیه دستورالعملهای روی جعبه و داخل آن را به دقت دنبال کنید. چنانچه متوجه نکته خاصی نمیشوید، از پزشک متخصص یا داروساز بخواهید آن را برای شما توضیح دهد. قرصهایی که رهش طولانیتری دارند را باید به طور کامل ببلعید (آنها را نجوید). اگر از ناپروکسن برای کمر درد یا تسکین دردهای عضلانی استفاده میکنید، علائم شما احتمالا پس از یک هفته به طور محسوس کاهش پیدا خواهد کرد. توجه داشته باشید برای اینکه بتوانید اثرات یک دارو را به طور کامل احساس کنید، باید حداقل به مدت 2 هفته یا بیشتر آن مصرف کنید.
بیشتر بخوانید: مسکن کمر درد
عوارض مصرف قرص ناپروکسن چیست؟
قبل از مصرف تمام داروهای شیمیایی باید نسبت به عوارض آن آگاه باشید. مهمترین عوارض ناپروکسن شامل: دل درد، مشکلات گوارشی و تشنگی بیش از حد است. به طور کلی در صورتی که در زمان مصرف دارو با علائم جدید یا شدیدی مواجه شدید، برای مثال قسمتی از بدن شما قرمز و متورم شد، حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: کمربند پلاتینر
عوارض قرص ناپروکسن شامل موارد زیر است:
- یبوست
- نفخ معده
- تشنگی بیش از حد
- سردرد
- سرگیجه
- سبکی سر
- خواب آلودگی
- مشکل در به خواب رفتن و در خواب ماندن.
- سوزش یا سوزن سوزن شدن در بازوها یا پاها
- علائم سرماخوردگی
- زنگ زدن در گوش
- مشکلات شنوایی
عوارض زیر جزء عوارض خطرناک مصرف این دارو هستند. به همین دلیل در صورت مشاهده عوارض زیر سریعا با پزشک خود مشورت کرده و در صورت صلاح دید پزشک، مصرف این داروها را موقتا متوقف کنید.
- تغییر در میزان بینایی
- گلو درد
- افزایش وزن ناگهانی و بی دلیل
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
- تورم در شکم و مچ پا
- گلودرد، تب، لرز و سایر علائم مرتبط با عفونت
- ایجاد تاول
- کهیر
- قرمز شدن پوست
- خارش
- تورم چشم، صورت، لب، زبان، گلو، بازوها و دستها
- مشکل در تنفس یا بلع
- گرفتگی صدا
- خستگی مفرط
- درد معده
- حالت تهوع
- اسهال
- زرد شدن پوست یا چشم
- علائمی شبیه آنفولانزا
- کبودی یا ایجاد لکههای بنفش زیر پوست
- ضربان قلب سریع
- ادرار کدر، تغییر رنگ یا خونی
- کمر درد
- ادرار سخت یا دردناک
- کاهش ادرار
- از دست دادن اشتها
- گیجی
دقت داشته باشید علاوه بر موارد بالا، عوارض ناپروکسن شامل مشکلات جدیتری نیز میشود. به همین از مصرف این دارو بدون نسخه پزشک خودداری کنید. در صورتی که علائم بالا پس از یک هفته برطرف نشد، برای بررسی بیشتر حتما با پزشک خود مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی کمر
ناپروکسن و بارداری؛ آیا زنان باردار میتوانند از این دارو مصرف کنند؟
مصرف ناپروکسن در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمیشود؛ ماده موثره موجود در این دارو از طریق سیستم گردش خون و مایع آمنیوتیک وارد بدن کودک میشود. متاسفانه ورود این دارو به بدن جنین با عوارض گاها جبران ناپذیری همراه است. به همین دلیل پزشک متخصص تنها در صورتی مصرف این دارو را در دوران بارداری برای شما تجویز میکند که مزایای مصرف بیشتر از خطرات آن باشد. در حال حاضر درمانهای خانگی بی خطری وجود دارد که از طریق کاهش علائم، سبب بهبود سریع دردهای عضلانی شما میشود.
سوالات متداول
1-برای درمان دیسک کمر تا چه مدت باید ناپروکسن مصرف کنید؟
مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن (Motrin، Advil) و ناپروکسن (Aleve، Naprosyn) که سبب تسکین درد و کاهش تورم کمر میشود، حدودا تا 10 روز باید ادامه داشته باشد.
2- میزان دوز مصرفی این دارو بر چه اساسی تعیین میشود؟
دوز مصرفی قرص ناپروکسن برای دیسک کمر مطابق با سن و شرایط بیمار تعیین میشود.
3- علاوه بر دیسک کمر، قرص ناپروکسین برای چه بهبود چه مشکلاتی تجویز میشود؟
قرص ناپروکسن برای دیسک کمر علاوه به درمان دیسک، درمان آرتروز، روماتیسم مفصلی، درد قاعدگی، اختلالات عضلانی، نقرس و درد استخوانی نیز تجویز میشود.
سوالات متداول در خصوص ناپروکسن برای کمر درد
1.علاوه بر تسکین کمر درد، ناپروکسن برای درمان چه مشکلاتی مصرف میشود؟
قرص ناپروکسن برای کاهش دردهای ناشی از قاعدگی، درد دندان، تب و درد عضلانی ناشی از ابتلا به بعضی از بیماری ها(مانند کرونا) تجویز میشود.
2.تفاوت قرص ناپروکسن 200 با 500 چیست؟
قرص ناپروکسن 250 برای تسکین دردهای ملایمی مانند دردهای قاعدگی تجویز میشود. این قرص دارو رهش طولانی و عوارض جانبی بسیار کمتر است. قرص ناپروکسن 500 برای درمان و تسکین دردهای متوسط و شدید مانند: آرتریت روماتوئید، زانو درد و تب مناسب است.
3.داروهای جایگزین ناپروکسن چه داروهایی هستند؟
داروهایی که از لحاظ خواص و مسیر اثرگذاری مشابه ناپروکسن هستند، عبارتند از: سلکوکسیب، دیکلوفناک، آسپرین، پیروکسیکام، ایندومتاسین، کتوپروفن، کتورولاک و مفنامیک اسید است.