کمردرد

ستون فقرات؛ از آناتومی تا آسیب‌ها و درمان را بشناسید

ستون فقرات| اول کلینیک

آیا با ساختار و عملکرد ستون فقرات آشنا هستید؟ آیا می‌دانید مهم‌ترین دلایل آسیب به ستون فقرات چیست؟ ستون فقرات(داربست بدن) محکم‌ترین بخش بدن است. این ستون از ناحیه سر تا پایین کمر امتداد دارد. ستون فقرات ضمن حفظ استحکام بدن، برای راه رفتن، نشستن، عملکردهای حسی و حتی استراحت کردن، به شما کمک می‌کند. ستون فقرات از مهره‌ها، دیسک، اعصاب و نخاع تشکیل شده است. ضربه، بیماری و افزایش سن سبب آسیب به ستون فقرات می‌شود.

مصرف بعضی از ویتامین‌ها، انتخاب سبک زندگی درست و ورزش به افزایش قدرت و استحکام ستون مهره‌های کمک می‌کند. در این مقاله از اول کلینیک قصد داریم در خصوص ستون مهره‌ها و موارد مرتبط با آن صحبت کنیم. مهمان مقاله ما باشید تا در خصوص این ساختار مهم بیشتر بدانید.

اگر درگیر کمردردی، همین حالا پرسشنامه رو پر کن

برای مشاهده نتیجه و اطلاع از نحوه درمان با پلاتینر تراپی شماره تماس خود را وارد کنید.

ستون فقرات چیست؟

در ابتدای مقاله قصد داریم به مهم‌ترین سوال مقاله پاسخ دهیم، ستون فقرات چیست؟ ستون فقرات ساختار حمایتی و مرکزی بدن شما است. این ساختار بخش‌های مختلف سیستم اسکلتی و عضلانی را به هم متصل می‌کند. محکم ترین بخش بدن باعث پیشبرد عملکردهای مختلفی مانند: نشستن، ایستادن، راه رفتن، پیچیدن و خم می‌شود. مواردی مانند ضربه شدید و مشکلات نخاعی می‌توانند به ستون فقرات آسیب رسانده و باعث کمردرد شوند.

آشنای با آناتومی کمر و ستون فقرات

ستون مهره‌ها از ساختارها و بافت‌های مختلفی تشکیل شده است. این ساختارها برای عملکرد طبیعی بدن باید به طور همزمان، یعنی به طور هماهنگ با هم کار کنند. مشکلات و آسیب‌های وارده به هر یک از این ساختارها می‌تواند باعث بروز کمردرد شدید شود. ستون فقرات شما از 4 ناحیه اصلی تشکیل شده است.

چهار ناحیه اصلی اسکلت ستون فقرات عبارتند از:

  • ستون فقرات ناحیه گردنی: قسمت بالایی ستون فقرات که دارای هفت مهره شامل: مهره‌های C1 تا C7 است. مهره‌های ناحیه گردن به شما این امکان را می‌دهند که سر خود را بچرخانید، کج کنید و یا آن را تکان دهید. ستون فقرات در گردنی یک شکل C به سمت داخل ایجاد می‌کند. به همین دلیل به آن منحنی لوردوز می‌گویند. هرگونه ضربه و یا آسیب به این ناحیه سبب آسیب‌هایی مانند درد گردن می‌شود.
  • ستون فقرات ناحیه قفسه سینه: قفسه سینه دارای 12 مهره است که شامل مهره‌های T1 تا T12 است. این دنده‌ها ستون فقرات را در ناحیه قفسه سینه به صورت محکم حفظ می‌کنند. ستون فقرات ناحیه قفسه سینه کمی به سمت بیرون خمیدگی دارد. به این خمیدگی منحنی کیفوتیک گفته می‌شود.
  • ستون فقرات ناحیه کمری: پنج مهره شامل: مهره‌های L1 تا L5 قسمت پایینی اسکلت ستون فقرات را تشکیل می‌دهند. ستون فقرات ناحیه کمری باعث حفظ ساختار مهره‌ها و ساختارهای بالایی بدن می‌شود. این مهره‌ها در قسمت انتهایی خود به لگن متصل شده و وزن بدن را تحمل می‌کنند. بسیاری از آسیب ها مانند: درد کمر در این قسمت از ستون فقرات کمری رخ می‌دهد.
  • استخوان ساکروم: استخوان مثلثی سارکوم به باسن متصل شده است. این استخوان‌ متشکل از پنج مهره خاجی S1 تا S5 است که همزمان با رشد کودک در رحم ساخته شده و به هم می‌پیوندند. بنابراین برخلاف مهره‌های کمر و گردن هیچ حرکتی ندارند. استخوان خاجی و لگن حلقه‌ای به نام کمربند لگنی را تشکیل می‌دهند.
  • دنبالچه: دنبالیچه شامل چهار مهره به هم جوش خورده است که این قطعات کوچک استخوانی در پایین ستون فقرات قرار دارند. عضلات و رباط کف لگن به دنبالچه متصل می‌شوند.

قسمت‌های مختلف ستون فقرات

مهره‌های کمر که اجزای آن مشخص شده است| اول کلنیک

برای آشنایی بیشتر با اسکلت ستون فقرات باید علاوه بر نواحی اصلی، بافت‌های این بخش‌ها و وظایف آنها را بررسی کنید.

 ستون فقرات شامل بافت‌های زیر است:

  • مهره‌ها: استخوان‌های کوچکی هستند که از طریق قرارگیری روی یکدیگر و از طناب نخاعی محافظت می‌کنند.
  • طناب نخاعی: طناب نخاعی مجموعه‌ای از تارهای عصبی(سی و یک جفت اعصاب) است که از کانال داخل مهره‌ها به سمت انتهای کمر کشیده می‌شود. طناب نخاعی پیام‌های مختلف را بین مغز و عضلات انتقال می‌دهد.
  • دیسک‌های بین مهره‌ای: حلقه‌های بالشتک مانند که به عنوان ضربه‌ گیر و فاصله دهنده میان مهره‌ها عمل می‌کنند. تمام دیسک‌ها‌ دارای یک مرکز نرم ژل مانند(هسته پالپوزوس) هستند و توسط یک حلقه خارجی انعطاف پذیر(حلقه) احاطه شده‌اند. دیسک‌های بین مهره‌ای تحت فشار ثابت هستند.
  • رباط‌ها: ترکیبی از بافت‌های سخت و انعطاف پذیر که مانند نوارهای باریک مهره‌ها را در جای خود نگه می‌دارد.
  • تاندون: نوعی طناب بافتی که ماهیچه را به استخوان متصل می‌کند.
  • عضلات: مجموعه‌ای از بافت‌های انعطاف پذیر که سبب استحکام بیشتر ستون فقرات، بالاتنه و به طور کلی حفظ شکل طبیعی بدن شما می‌شود.

بیشتر بخوانید: خرید پلاتینر

درد ستون فقرات نشانه چیست؟

کمر درد به درد ناشی از آسیب به عضلات و یا قسمت‌های مختلف ستون فقرات گفته می‌شود. تقریباً همه افراد در مقطعی از زندگی خود به کمردرد مبتلا می‌شوند. عوامل متعددی وجود دارد خطر ابتلا به کمردرد را افزایش می‌دهد. برای راهنمایی بیشتر شما در این قسمت از مقاله مهم‌ترین دلایل کمر درد را بررسی خواهیم کرد.

مهم‌ترین دلایل کمر درد شامل موارد زیر است:

فردی مبتلا به کمر درد که برای درمان باید علت ابتلا را تشخیص دهد| اول کلینیک

  1. رگ به رگ شدن: آسیب به رباط‌هایی که استخوان و مهره‌ها را در محل خود حفظ می‌کنند(اتصال استخوان های مختلف به یکدیگر). این رباط‌ها اغلب در اثر پیچ خوردن یا بلند کردن بار سنگین دچار آسیب می‌شوند.
  2. کشیدگی بافت عضلات: جابه جایی و یا حرکات ناگهانی که سبب آسیب به عضله یا تاندون و کمر درد می‌شود.
  3. بیماری دژنراتیو دیسک: افزایش سن باعث کاهش عملکرد طبیعی دیسک‌های بین مهره‌های ستون فقرات می‌شود. این بیماری با سایر تغییرات دژنراتیو در ستون فقرات، مانند آرتریت یا تنگی نخاع نیز مرتبط است.
  4. فتق یا پارگی دیسک: دیسک کمر آسیبی که سبب فشرده شدن دیسک و تحریک اعصاب مجاور آن می‌شود. این مشکل اغلب در قسمت پایین کمر رخ می‌دهد؛ اما در قسمت‌هایی مانند ستون فقرات گردنی(دلیل اصلی گردن درد) نیز وجود دارد.
  5. Spondylolisthesis: زمانی که یکی از مهره‌های ستون فقرات از جای خود حرکت کرده و جابه جا شود Spondylolisthesis ایجاد می‌شود.
  6. تنگی نخاع: تنگی کانال نخاعی که به نخاع و اعصاب فشار وارد می‌کند.
  7. ابتلا به سرطان: سلول‌های سرطانی که در نزدیکی ستون فقرات شروع به تقسیم و گسترش می‌کنند، سبب بروز علائمی مانند کمر درد می‌شوند.
  8. شکستگی مهره‌ها: مهم‌ترین دلیل شکستگی مهره‌ها ضربه و یا حرکات سنگین ورزشی است.
  9. اسکولیوز یا سایر تغییرات مادرزادی در ستون فقرات: اسکولیوز یکی از بیماری‌های ژنتیکی است که سبب انحراف شدید کمر می‌شود.
  10. درد میوفاشیال: سفتی و کاهش انعطاف ماهیچه‌های حمایت کننده از ستون فقرات که به دلیل آسیب به ماهیچه‌ها ایجاد می‌شود.
  11. کیفوز: کیفوز به درد گردن و درد کمر ناشی از خم شدن قسمتی از ستون فقرات گفته می‌شود. در بسیار از موقع علت اصلی کیفوز افزایش سن است.
  12. آسیب نخاعی: آسیب نخاعی اغلب در اثر تصادف و یا ضربه ایجاد شده و باعث درد و ناتوانی شدید در ناحیه کمر و گردن می‌شود.
  13. التهاب: ابتلا به بعضی از بیماری‌های عفونی سبب بروز التهاب می‌شود. التهاب باعث فراخوانی سلول‌های ایمنی شده و از این طریق به بافت‌های نرم ستون فقرات آسیب می‌رسانند.
  14. اسپوندیلیت آنکیلوزان: یک نوع خاص از آرتریت ستون فقرات.
  15. مصرف داروهای ضد حساصیت: داروهای ضد حساسیت به دلیل اثر گذاری روی سلول‌های ایمنی سبب کمر درد می‌شود.
  16. پوکی استخوان: پوکی استخوان می‌تواند منجر به افزایش ریسک شکستگی‌ مهره‌ها شود.
  17. فیبرومیالژیا: درد و ضعف عضلانی
  18. سنگ کلیه یا عفونت: منجر به آسیب به مایع اطراف دیسک و مهره‌های کمر می‌شود.
  19. آندومتریوز: تجمع بافت رحم در مکان‌های خارج از رحم است.
  20. تومورهایی که در موارد نادر روی ستون فقرات یا سایر نواحی پشت ایجاد می شوند.
  21. بارداری: فشار ناشی از بزرگ‌تر شدن رحم روی مهره‌های کمر

سایر مواردی که با آسیب‌ها و عوارضی مانند درد کمر همراه هستند، شامل: اسپوندیلولیستزیز، آرتروز، سیاتیک، اسپوندیلیت آنکیلوزان، شکستگی گردن یا کمر، سندرم دم اسب و سیرنگومیلیا است.

بیشتر بخوانید: کمر درد ناگهانی

آسیب‌های مربوط به ستون فقرات

درد در ناحیه ستون فقرات به ما یادآوری می‌کند که تا چه حد در زندگی روزمره خود به ستون فقرات سالم نیاز داریم. برخلاف درد کمر و زانو درد، آسیب‌های وارده به ستون فقرات آسیب‌های شدیدتری هستند. به همین دلیل پس از آسیب برای دریافت برنامه‌های مراقبتی و درمان‌های ویژه به پزشک متخصص مراجعه کنید.

برخی از مهم‌ترین علل آسیب به ستون فقرات عبارتند از:

  • تحریک نخاع به دلیل ضربه به ستون فقرات و یا کشیدگی ناگهانی بدن.
  • تحریک شبکه عصبی ستون فقرات که شامل ریشه‌های عصبی عبوری از مهره‌ها، دیسک و رباط‌ها می‌شود.
  • کشیدگی عضلات بزرگ کمر که ستون فقرات را به صورت عمودی نگه می‌دارند.
  • آسیب به استخوان‌ها، رباط و مفاصل
  • بیماری یا آسیب به دیسک‌هایی که مهره‌ها در محل خود حفظ می‌کنند.
  • جابه جایی مهره‌ها در اثر حرکات ناگهانی
  • تومور، عفونت، ضربه، تغییر شکل یا سایر اختلالات مرتبط با ستون فقرات
  • وجود سیاتیک یا اسپوندیلیت آنکیلوزان که می‌تواند سبب تشدید کمر درد شود.

چه افرادی بیشتر در معرض کمر درد هستند؟

وزن زیاد مهمترین عامل ایجاد کمر درد| اول کلینیک

به طور کلی تقریبا تمام افراد در معرض کمر درد هستند. ابتلا به این مشکل دردناک در هر مقطعی از زندگی افراد می‌تواند رخ می‌دهد. عوامل متعددی وجود دارد که خطر ابتلا به کمردرد را افزایش می‌دهند.

 رایج‌ترین عواملی که سبب تشدید درد کمر میشوند، شامل موارد زیر است: 

  • افزایش وزن: بروز کمردرد میان افرادی که وزن بالایی دارند، شایع‌تر است. در این افراد ضعف عضلات، حجم زیاد معده و چربی زیاد باعث تشدید کمر درد می‌شود. همچنین در نظر داشته باشید اگر پس مدت زمان زیادی مجددا مجددا ورزش کردن را شروع کنید، احتمال آسیب به ستون فقرات شما وجود دارد. برای کاهش ریسک ابتلا به درد گردن و یا درد کمر رعایت رژیم غذایی سالم و عدم مصرف غذاهای چربی تاثیر زیادی دارد.
  • شغل‌های پرخطر: مشاغلی که نیاز به بلند کردن، هل دادن، کشیدن یا چرخاندن اجسام سنگین دارند می‌توانند به کمر آسیب بزنند. به همین دلیل اگر عضلات ضعیفی دارید، شغل خود را تغییر دهید و یا اینکه میان کارهایتان بیشتر استراحت کنید.
  • سطح استرس: اگر جزء افرادی هستید که به خاطر مسائل مختلف خواب کم، افسردگی و استرس زیادی دارید، نسبت به افراد دیگر بیشتر در معرض مشکلاتی مانند درد کمر و درد گردن هستید.
  • افزایش سن: ابتلا به کمردرد با افزایش سن(به ویژه پس از 45 سالگی) ارتباط مستقیم دارد.
  • وراثت: در بسیاری از افراد ابتلا به بعضی از بیماری‌ها مانند کمر درد ریشه در عوامل ژنتیکی دارد.

علائم کمر درد در افراد به دلیل مختلف

علائم کمردرد می‌تواند از درد خفیف در یک نقطه خاصی از کمر تا درد شدیدی که در سراسر کمر پخش می‌شود، متفاوت باشد. گاهی اوقات این درد از کمر به نواحی دیگر بدن شما مانند: گردن، باسن، زانو، پاها و شکم پخش شود. شدت کمردرد در افراد مختلف(متناسب با نوع آسیب) متفاوت است. بسته به نوع، علل و محل آسیب در کمر، ممکن است علائم زیر را داشته باشید:

  • افزایش درد پس از بلند کردن اجسام و خم شدن.
  • تشدید درد کمر در هنگام استراحت، نشستن یا ایستادن.
  • دردهای مقطعی کمر
  • سفتی عضلات کمر در زمان بیدار شدن از خواب و کاهش درد پس از فعالیت.
  • دردی که از ناحیه کمر به سمت اندام‌هایی مانند: باسن، ساق پا یا لگن کشیده می‌شود
  • بی حسی یا ضعف در کمر و پاها

اگر دردکمر شما پس از چند هفته بهبود نیافت و یا اینکه علاوه بر درد کمر علائم زیر دیده شد، باید برای بررسی بیشتر به پزشک متخصص مراجعه بفرمایید:

  • بی حسی و گزگز
  • کمردرد شدیدی که پس از مصرف دارو کاهش نمی‌یابد.
  • کمردرد بعد از زمین خوردن یا آسیب دیدگی
  • کمردرد همراه با مشکل در ادرار کردن و تب
  • کاهش وزنی ناگهانی
  • التهاب یا تورم در کمر
  • بی اختیاری ادرار
  • بی حسی در اطراف اندام تناسلی
  • بی حسی در اطراف مقعد
  • بی حسی در اطراف باسن

چگونه می‌توان از ستون فقرات مراقبت کرد؟

ورزش بهترین عامل برای جلوگیری از ابتلا به درد ستون فقرات| اول کلینیک

عضلات کمر از ستون فقرات شما محافظت می‌کنند. به همین دلیل هر عاملی که سبب تقویت عضلات شما شود به استحکام بیشتر ستون فقرات شما کمک می‌کند. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم حداقل دو بار در هفته حرکات ورزش کششی انجام دهید. ورزش‌هایی مانند پلانک باعث تقویت عضلات(عضلات شکم، پهلو و پشت) می‌شود.

سایر مواردی که رعایت آنها سبب حفظ ستون فقرات می‌شود، عبارتند از:

  • در هنگام بلند کردن وسایل، زانوهای خود را خم کنید و پشت خود را صاف نگه دارید.
  • وزن خود را متعادل نگه دارید(وزن اضافی به کمر شما فشار زیادی وارد می‌کند).
  • در زمان کار با لپ تاپ و یا کارهای مشابه، به وضعیت بدن خود توجه کنید.

آزمایش‌های مناسب برای تشخیص آسیب ستون فقرات

پزشک متخصص پس از معاینه اولیه کمر و بررسی شرایط شما در هنگام نشستن، ایستادن، راه رفتن و بلند کردن اجسام تشخیص خود را در خصوص نوع آسیب اعلام می‌کند. بسیاری از پزشکان از بیماران می‌خواهند که از یک تا ده به میزان درد خود نمره دهند. قبل از مراجعه به پزشک در نظر داشته باشید که انجام چه کارهایی سبب تشدید درد کمرتان می‌شود.

این ارزیابی‌ها به تعیین منشا درد و شدن آسیب شما کمک می‌کند. برای بررسی تخصصی تر نوع آسیب، پزشک شما احتمالا یک یا چند مورد از آزمایش‌های زیر را تجویز خواهد کرد:

اشعه ایکس: آزمایش اشعه ایکس تصاویر واضحی از منشا آسیب(آرتریت یا شکستگی استخوان) را ارائه می‌دهد. البته چنانچه آسیب کمر شما در ارتباط با مشکلات نخاع، عضلات، اعصاب یا دیسک باشد باید از ازمایش‌های تصویر برداری واضح تری کمک بگیرید.

ام آر آی یا سی تی اسکن: این اسکن‌ها تصاویر واضحی از فتق دیسک یا آسیب‌های مرتبط با استخوان، عضلات، بافت‌ها، تاندون، اعصاب، رباط و رگ‌های خونی را نشان می‌دهند.

آزمایشات خون:  در صورتی که به دلیل التهاب و یا عفونت به کمر درد مبتلا شده باشید، از طریق آزمایش خون مشخص می‌شود.

 الکترومیوگرافی (EMG): آزمایش الکترومیوگرافی تکانه‌های الکتریکی تولید شده توسط ریشه‌های عصبی و نحوه واکنش عضلات به آنها را اندازه گیری می‌کند. نتایج این آزمایش همچنین می‌تواند میزان فشار روی نخاع (به دلیل فتق دیسک یا باریک شدن کانال نخاعی(تنگی نخاع)) را مشخص کند.

*سایر آزمایش‌های تشخیصی برای تشخیص علت کمر درد عبارتند از: اسکن استخوان، سی تی اسکن، دیسکوگرام، آزمایش ادرار و اشعه ایکس است.

درمان آسیب در ستون فقرات

توجه داشته باشید! بسیاری از افراد برای درمان کمر درد خود به درمان‌های دارویی نیاز ندارند و مصرف کوتاه مدت داروهای مسکن برای بهبود شرایط آنها کافی است. اگر دچار کمر درد شدید. به طوری که برای انجام کارهای روزمره خود دچار مشکل هستید، باید روند درمان جدی‌تری را آغاز کنید. بهترین درمان‌هایی که برای کاهش درد کمر و حتی درد گردن تجویز می‌شوند، شامل موارد زیر است:

درمان‌های دارو برای تسکین درد ستون فقرات

مصرف انواع مسکن‌ها مانند استامینوفن(تیلنول) سبب کاهش موقت درد کمر می‌شوند. به همین دلیل مصرف آن فقط به افرادی که قصد دارند به طور موقت از شر دردهای ممتد خلاص شوند، توصیه می‌شود. این داروها خاصیت ضد التهابی ندارند. اگر دچار مشکلات کلیوی یا زخم معده هستید، مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن توصیه نمی‌شود. دقت داشته باشید هرگز بیش از دوز در روز مسکن مصرف نکنید؛ زیرا مصرف این داروها عوارض جانبی شدیدی دارد. بهترین داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) برای کاهش دردهای التهابی کمر، عبارتند از:

  • ایبوپروفن(Motrin، Advil)
  • ناپروکسن(Aleve)

درمان‌های موضعی

محصولاتی که به صورت موضعی استفاده می‌شوند، در کاهش کمردرد بسیار موثر هستند. بسیاری از این داروها حاوی موادی مانند: ایبوپروفن و لیدوکائین هستند.

شکل‌های مختلف این درمان‌های موضعی به صورت زیر است:

  • ژل
  • لوسیون
  • کرم
  • اسپری

استفاده از شل کننده‌های عضلانی برای تسکین درد

همانند داروهای موضعی و مسکن‌ها، شل کننده‌های عضلانی نیز می‌توانند به صورت موقت سبب کاهش کمردرد و یا درد گردن شوند. چنانچه دچار اسپاسم عضلانی هستید، مصرف این داروها با تاثیر روی سیستم عصبی مرکزی باعث بهبود موقت سفتی عضلات و کاهش درد می‌شوند.

داروهای ضد افسردگی برای تسکین درد ستون فقرات

داروهای ضد افسردگی و یا سایر داروهای مشابه در بعضی از مواقع می‌توانند سبب درمان کمردرد شوند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید یکی از علائم افسردگی کمر درد است. به همین دلیل بسیاری از پزشکان برای درمان کمر درد شدید داروهایی مثل: آمی تریپتیلین(یک داروی ضد افسردگی سه حلقه‌ای) را تجویز می‌کند. داروهای ضد افسردگی روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر گذاشته و علائم افسردگی را کاهش می‌دهد.

داروهای ضد افسردگی به دلیل خواص آرامبخش خود، به خواب راحت شما(مخصوصا زمانی که به دلیل کمر درد به خوبی نمی‌توانی استراحت کنید) کمک می‌کند. تعدادی از پرکاربردترین داروهای ضد افسردگی موثر در کاهش درد کمر شامل: پرگابلین، فلوکستین و دولوکستین است.

تزریق استروئید راهی برای تسکین درد

تزریق دارو به کنار ستون فقرات نوعی درمان درد ستون فقرات| اول کلینیک

از آنجایی که درد کمر با درگیری رگ‌های عصبی نیز همراه است، برای درمان بسیاری از بیماران داروهای استروئیدی تجویز می‌شود. کورتیزون یک داروی ضد التهابی است و به کاهش التهاب اطراف ریشه‌های عصبی کمک می‌کند. این دارو به فضای اپیدورال اطراف نخاع تزریق می‌شوند. هدف از تزریق این دارو، بی حس کردن مناطق آسیب دیده است. سایر داروهای استروئیدی که برای کاهش درد کمر پیشنهاد می‌شوند؛ شامل: دگزامتازون، بتامتازون، پردنیزولون و متیل پردنیزولون هستند.

از بوتاکس برای تسکین درد استفاده می‌شود

جالب است که بدانید براساس نتایج تحقیقات تزریق بوتاکس و فلج کردن عضلات آسیب دیده، سبب کاهش درد کمر می‌شود. تزریق بوتاکس حدود 3 تا 4 ماه موثر خواهد بود.

عمل جراحی، آخرین راه‌حل برای تسکین درد

انجام جراحی برای درمان کمردرد خیلی توصیه نمی‌شود. با این حال اگر دچار فتق دیسک شده‌اید، جراحی یک گزینه مناسب است. اگر درد کمر شما ادامه داشت و به دلیل درد شدید حداقل یکماه قادر به انجام فعالیت های روزانه خود نبودید، احتمالا عمل جراحی در بهبود شرایط شما موثر خواهد بود.

داروهای حاوی مواد مخدر

اپیوئیدها دسته‌ای از داروهای ضد درد بسیار قوی هستند که برای کاهش موقت دردهای بسیار شدید(دردهای پس از جراحی) تجویز می‌شوند. این داروها مانند: اکسی کدون(OxyContin) و بعضی از انواع استامینوفن و هیدروکودون(Vicodin) روی سلول‌های مغز و بدن تاثیر گذاشته و درد را کاهش می‌دهند. با این حال توجه داشته باشید که به دلیل احتمال ایجاد اعتیاد از مصرف طولانی مدت این داروها اجتناب کنید. رایج‌ترین داروهای حاوی مواد مخدر شامل: کدئین، فنتانیل، هیدروکدون، هیدرومورفون، مورفین، اکسی کدون و ترامادول است.

چگونه در منزل درد ستون مهره‌ها را درمان کنید

فردی در حال انجام حرکات ورزشی در خانه برای کمک به تقویت ستون فقرات| اول کلینیک

درد کمر اغلب در عرض چند هفته خود به خود بهبود می‌یابد. با این حال فعالیت‌هایی وجود دارد که می‌تواند باعث تسریع روند بهبودی شما شود.

برای بهبود کمر درد پیشنهاد می‌کنیم به موارد زیر توجه کنید:

  • سعی کنید بین کارهای مختلف به خود استراحت بیشتری بدهید.
  • برای کاهش درد از داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن استفاده کنید(مصرف پاراستامول به تنهایی برای بهبود درد کمر توصیه نمی‌شود به همین دلیل باید با مسکن دیگری مصرف شود).
  • برای کاهش درد و تورم از کیسه یخ(یا کیسه نخود فرنگی یخ زده) که در یک کاور تمیز پیچیده شده استفاده کنید.
  • جهت از بین بردن سفتی مفاصل یا اسپاسم عضلانی از کمپرس گرم(یا بطری آب گرم) پیچیده شده در حوله تمیز استفاده کنید.
  • سعی کنید برای کاهش کمردرد تمرینات و حرکات کششی انجام دهید. برای انتخاب حرکات مناسب برای کاهش درد کمر حتما با متخصص فیزیوتراپ و یا پزشک متخصص ستون فقرات صحبت کنید.
  • در هنگام رانندگی تکیه گاه مناسب داشته باشید. همچنین صندلی و آیینه ها به گونه‌ای تنظیم شده باشند که بدون حرکت زیاد بتوانید خودرو خود را کنترل کنید.
  • برای استراحت بالشتی را انتخاب کنید که به گردن و کمرتان فشار زیادی وارد نشود. بهترین بالشت‌ها مدل‌هایی هستند که نسبت به کمر و باسن، گردن شما را کمی بالاتر نگه دارد.
  • به مدل کفش خود دقت کنید. شاید برایتان جالب باشد که بدانید درد کمر بسیاری از افراد پس از انتخاب کفش راحت‌تر، کاملا بهبود پیدا کرده است.

چه زمانی به پزشک متخصص مراجعه کنم؟

بیماری کمردرد معمولا پس از مدتی استراحت و مصرف بعضی از مسکن‌ها بهتر می شود. اگر کمر درد شما پس از گذشت یک هفته بهبود پیدا نکرد، باید با پزشک متخصص صحبت کنید.

در صورت مشاهده موارد زیر با پزشک خود مشورت کنید:

  • درد کمری که بعد از یک هفته مراقبت بهتر نشده است.
  • احساس سوزن سوزن شدن، بی حسی، ضعف یا درد در باسن یا پاها.
  • درد شدید یا اسپاسم عضلانی که در فعالیت‌های عادی روزمره شما اختلال ایجاد می‌کند.
  • وجود تب، کاهش وزن ناگهانی، مشکلات روده و مثانه

بیشتر بخوانید: خرید زانوبند زاپیامکس، بهترین زانوبند حرارتی

جمع بندی مقاله ستون فقرات

در این مقاله در خصوص ستون فقرات، آسیب‌های مربوط به ستون فقرات، کمر درد و درمان آن صحبت کردیم. ستون فقرات با تشکیل اسکلت بدن به ایستایی و حرکت کمک می‌کند. مهم‌ترین دلایل آسیب به ستون مهره‌ها شامل: فعالیت‌های شغلی سنگین، بارداری، سبک زندگی بی تحرک، ورزش یا کار شدید بدنی، افزایش سن، سیگار کشیدن، عوامل ژنتیکی و ابتلا به بغضی از بیماری ها مثل آرتریت و سرطان است.

در حال حاضر درمان‌های بسیار زیادی برای درمان آسیب به ستون فقرات وجود دارد. برای انتخاب روند درمان باید از راهنمایی های پزشک متخصص استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که درمان مناسب فقط زمانی باعث کاهش درد کمر شما خواهد شد که در کنار انجام ورزش‌های اصلاحی، سبک زندگی درستی را انتخاب و رعایت کنید.

سوالات متداول

درد کمر چقدر طول می‌کشد؟

بسیار متغیر است. بسته به علت و نوع درمان، درد کمر می‌تواند از یک روز، چند هفته، چند ماه و یا حتی کل عمر طول بکشد.

آیا کمردرد از علائم رایج بارداری است؟

بله بسیاری از افرادی که باردار هستند کمردرد را تجربه می‌کنند.

آیا کمردرد می‌تواند علائم افسردگی باشد؟

بله متاسفانه بسیاری از افرادی که دچار افسردگی هستند به کمر درد نیز مبتلا می‌شوند.

در چه صورت باید نگران درد کمر خود باشید؟

در صورتی که علاوه بر درد کمر دچار علائمی مانند: ضعف، درد یا بی حسی در پاها، تب، کاهش وزن شدید و تکرر ادرار شده‌اید.

در چه صورت به جراحی نیاز خواهم داشت؟

در صورتی که پس از گذشت حداقل شش ماه هیچ کدام از درمان‌ها سبب کاهش درد کمر شما نشد، احتمالا جراحی گزینه مناسبی خواهد بود.

برای درمان کمر درد چه نوع جراحی‌هایی وجود دارد؟

متداول‌ترین جراحی‌های درمان کمر درد عبارتند از: دیسککتومی(درمان فتق کمر)، لامینکتومی(خارج کردن یکی از استخوان‌های کمر به منظور کاهش فشار به رگ‌های عصبی) و ایمپلنت کمر(اتصال و ترمیم مهره‎های

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *